Gerelateerde artikels
Waarom beter geen antibiotica tegen hoest?
nieuws
Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.
Na een verkoudheid of een griep is het ook normaal dat er slijmen aangemaakt worden die een ‘diep zittende’ hoest kunnen veroorzaken. Wanneer de luchtwegen in uw longen ontstoken of geïrriteerd geraken zullen artsen dit soms benoemen als ‘bronchitis’. Veel voorkomende klachten hierbij zijn: ophoesten van slijm, zich benauwd voelen, zich moe voelen, keelpijn of een loopneus.
Vroeger dacht men dat groene fluimen een aanwijzing waren voor een ernstige infectie, maar nu weten we dat dit niet het geval is.
Ook pijn in de borststreek als u ademt of hoest is normaal. Vaak is dit omdat hoesten uw luchtwegen irriteert.
Het hoesten gaat meestal na twee tot drie weken spontaan over. Maar het kan ook langer aanhouden, pijnlijk zijn en uw slaap verstoren, zodat u zich helemaal niet goed voelt.
Ook bij een hoest die meerdere weken blijft aanslepen, zijn antibiotica meestal geen goed idee.
Antibiotica helpen meestal niet
Gewoonlijk helpen antibiotica niet bij mensen met acute hoest, ook niet bij zogenaamde bronchitis. U wordt niet sneller beter met antibiotica, ook niet wanneer de hoest al enkele weken aanhoudt. De meest voorkomende lage luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen waartegen antibiotica niet helpen. De luchtweginfecties die door bacteriën worden veroorzaakt, gaan meestal ook weer snel over. Onderzoek heeft aangetoond dat antibiotica de duur van uw ziekte gemiddeld met ongeveer één dag kunnen verkorten op een totale ziekteduur van 3 à 4 weken.
Soms kunnen antibiotica wel nuttig zijn, bijvoorbeeld als de klachten na enkele weken niet verdwijnen en zelfs erger worden. Ze kunnen ook zinvol zijn bij enkele zeldzame oorzaken van hoest, zoals bijvoorbeeld een longontsteking en sommige specifieke bacteriële infecties. Uw arts zal u dan ook antibiotica voorschrijven indien u een ernstiger infectie hebt.
Antibiotica kunnen schadelijk zijn
- Te vaak antibiotica gebruiken maakt bacteriën ‘resistent’ tegen antibiotica. Dit wil zeggen dat?het deel van de bacteriën die niet gemakkelijk behandeld kunnen worden groter wordt. Enkele dodelijke ziektes zijn al resistent tegen verschillende antibiotica, en binnenkort is het misschien niet meer mogelijk om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen die nog werkzaam zullen zijn.
De beste manier op dit probleem te bestrijden is als de arts alleen antibiotica voorschrijft als het echt nodig is. - Als u antibiotica hebt gebruikt, bestaat de kans dat bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica achterblijven in het lichaam. Die resistente bacteriën kunt u naar andere mensen verspreiden. Bij een volgende bacteriële infectie bestaat het risico dat u of uw familie besmet wordt met resistente bacteriën.
- Het innemen van antibiotica vermindert ook uw natuurlijke weerstand tegen infecties door het doden van de natuurlijke ‘goede’ bacteriën in uw keel die de schadelijke bacteriën onder controle houden.
- Het innemen van antibiotica kan vervelende bijwerkingen hebben (zoals diarree, huiduitslag, zich onwel voelen) en in enkele zeldzame gevallen zelfs zeer ernstige bijwerkingen (flauwvallen, spasme van de longen).
Vraag dan ook steeds advies aan een arts alvorens antibiotica in te nemen. Antibiotica gebruiken zonder voorschrift kan schadelijk zijn.
Bronnen