7 manieren om luizen te behandelen
dossier
Heb je luizen ontdekt bij jezelf of je kind? Start dan zo snel mogelijk met een behandeling, want luizen verspreiden zich erg snel. We geven een overzicht van wat je kan doen om snel komaf te maken met die vervelende beestjes.
Lees ook: Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft
Lees ook: Wat voor beestjes zijn luizen?
Welke middeltjes zijn er tegen luizen?
De nat-kam-methode geniet de voorkeur als je met een luizenbesmetting zit. Maar er zijn nog andere (aanvullende) methoden.
- De nat-kam-methode: met deze methode spoor je luizen op en verwijder je ze ook meteen. Je wast eerst de haren en je brengt conditioner aan. Vervolgens kam je de neten en luizen weg met een luizenkam. Kam van achteren naar voren, dus van de nek naar het voorhoofd en kam ook van het linkeroor naar het rechteroor. Herhaal het kammen nadien in de andere richting, dus van het voorhoofd naar de nek en van het rechteroor naar het linkeroor. Let erop dat je de kam goed tegen de hoofdhuid drukt. Je herhaalt dit best om de twee dagen, gedurende minimum twee weken en telkens gedurende 15-20 minuten.
- Producten zonder insecticiden: de meest gebruikte stof in dit soort producten is dimeticon. Dit is een silicoonachtige stof die een film legt rond de luizen. Door een tekort aan zuurstof zullen de luizen sterven. Het middel veroorzaakt geen resistentie bij luizen maar kan wel bepaalde nevenwerkingen hebben, zoals jeuk en irritatie.
- Een nieuw product in het gamma van insecticidenvrije middelen is een lotion op basis van hars van de Protium heptaphyllumplant. Je wrijft je haren in met deze gel en laat hem vervolgens een kwartiertje inwerken. Na een kwartier vul je je hand met water en breng je het water aan op je haar. De lotion zal kristalliseren en druk zetten op de kapsels van luizen en neten die erin verstrikt zitten. Door de druk worden ze vernietigd. Je kan de luizen en neten uitkammen met een gewone kam en je haar nadien nog even wassen met een gewone shampoo.
- Producten met insecticiden: het voordeel van deze producten is dat ze snel en efficiënt werken, op voorwaarde dat de luizen geen resistentie ontwikkelen. De werkzame stoffen in deze middelen zijn malathion 0,5 % lotion, permethrine 1 % lotion, depallethrine 0,66 % + piperonylbutoxide 2,64 % spray. Luizenproducten op basis van zware insecticiden zijn in België uit de handel genomen wegens een te groot risico op overgevoeligheidsreacties. Desondanks zijn er nog altijd producten op basis van insecticiden verkrijgbaar.
- Elektrische luizenkam: een elektrische luizenkam gebruik je op droog haar. Het toestel elektrocuteert de luizen tijdens het kammen. Je krijgt er wel enkel luizen mee te pakken, neten glippen door de mazen van het net. Je moet dus elke dag de droge haren doorkammen gedurende twee weken, telkens vijf à tien minuten, zodat je alle luizen gedood hebt. Ook diegene die nog zullen uitkomen.
- Hardnekkige neten verwijderen met nagels: neten kleven vast aan het haar en zijn daarom iets hardnekkiger om te verwijderen dan lopende luizen. Dat kan je doen met de metalen kant van de luizen- en netenkam. Als je geen luizenkam in huis hebt, kan je ook je nagels gebruiken. Zo kan je de eitjes van je haren ‘schrapen’. Als de neten moeilijk loskomen, kan je eventueel azijn op de haren aanbrengen. Was na het schrapen grondig je handen.
- Natuurlijke middelen: om hoofdluis te bestrijden, circuleren er ook heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn, kokosolie, listerine, etherische oliën of het gebruik van een stijltang. De doeltreffendheid van deze middelen is evenwel niet bewezen. Ook luizen doden met warme lucht aan de hand van een föhn of stijltang (dood-droogmethode) verlost je niet van de beestjes.
Lees ook: Hoofdluizen behandelen: hoe werkt de nat-kam-methode?
Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het overigens soms nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Reinig kammen en borstels in water van 60° gedurende 5 minuten. Verwittig zeker de school of kinderopvang, zodat andere ouders ook op de hoogte gebracht worden van de luizenbesmetting.
Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist