Huidkanker voorkomen: 6 misvattingen over zonnebescherming
dossier Uit onderzoek blijkt dat Belgen zich nog steeds te weinig beschermen tegen de zon. Dat meldt Euromelanoma in een persbericht. Het Europese netwerk van dermatologen wil dan ook komaf maken met deze vaak gehoorde fabels.
Lees ook: Wat doet zonlicht met je huid?
In de schaduw heb je geen zonbescherming nodig
Dat klopt niet, want hoewel de zonnestralen een stuk minder sterk zijn in de schaduw, zijn ze er wel. Zeker als je snel verbrandt, loop je risico. Bescherm je dus altijd – ook als je niet in direct zonlicht zit.
Enkel zonnekloppers krijgen huidkanker
Dat klopt niet, want ook andere factoren kunnen bijdragen tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Veel tijd buiten spenderen bijvoorbeeld (denk maar aan personen met een buitenberoep), maar ook sporten in openlucht of familieleden met een melanoomgeschiedenis… Iedereen loopt dus het risico om huidkanker te ontwikkelen.
Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?
Jonge mensen lopen geen risico op verdachte moedervlekken
Het klopt dat verbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker vergroot op latere leeftijd, maar het is belangrijk om te weten dat huidkanker kan voorkomen op élke leeftijd. Maak je je zorgen om een vlekje? Ga dan sowieso langs bij de huisarts of dermatoloog. Bij een vroegtijdige diagnose is huidkanker goed te genezen.
Achter glas zit je veilig
Helaas. Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas niet snel zal verbanden. Maar glas houdt geen schadelijke UVA-stralen tegen die voor huidveroudering zorgen en een rol spelen bij de ontwikkeling van huidkanker.
Hoe donkerder je huid, hoe minder zonnecrème je nodig hebt
Donkere huidtypes maken meer melanine aan, wat deels beschermt tegen de zon, maar dat is niet voldoende om het risico op huidkanker uit te sluiten. Mensen met een donkerdere huidskleur hebben dus evenveel baat bij een hoge SPF.
Lees ook: Waarom verbrandt je huid in de zon?
Hoe hoger de factor, hoe minder je moet smeren
Ook dat is een fabel. Breng je de dag buiten door, dan breng je best om de twee uur een nieuwe laag zonnecrème, -lotion, -olie of -spray aan, ongeacht de factor of je huidtype.
Lees ook: 8 op 10 ouders beschermen baby onvoldoende tegen de zon
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist