Waarom verrimpelt de huid na een warm bad?

123-handen-wassen-water-12-15.jpg

nieuws Wanneer u lang onder de douche staat of in een warm bad zit, worden uw vingers en tenen rimpelig. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken, dat is een heel normaal fenomeen.

Mogelijk is dat rimpelen nog een evolutionair restant van ons vroegere leven als jagers en plantenverzamelaars. Door die rimpelige huid konden onze voorouders planten uit het water halen en lieten jagers hun wapens niet uit de handen glijden in de regen en gleden ze ook minder gemakkelijk uit. Dat beweren althans onderzoekers van de universiteit van Newcastle in het tijdschrift Biology Letters.

Autobanden
De onderzoekers lieten twintig proefpersonen 45 voorwerpen tussen duim en wijsvinger van de ene bak naar de andere bak verplaatsen. Ze deden dat met natte en droge voorwerpen en met droge, gladde en met gerimpelde vingers. De test met natte vingers werd gemiddeld 15 seconden sneller uitgevoerd met gerimpelde vingers dan met droge vingers. Als de voorwerpen droog waren, waren de gerimpelde vingers niet sneller. De onderzoekers vergelijken dit effect met het profiel op autobanden waardoor ze meer grip op de weg hebben.

Als het klopt en rimpelige vingers en tenen functioneel zijn, is de vraag natuurlijk waarom onze vingers en tenen dan niet altijd gerimpeld zijn, ook als ze niet net uit het water komen. Volgens de wetenschappers kan dit komen doordat het gevoel in onze vingertoppen dan minder zou zijn en we onze huid sneller zouden beschadigen.
Maar daarmee weten we nog niet hoe het komt dat alleen de handen en voeten na een warm bad rimpelen, en niet de rest van het lichaam.

Twee theorieën
Daarover bestaan twee theorieën.
Volgens een eerste theorie heeft dat te maken met het feit dat het buitenste deel van de opperhuid, de zogenaamde hoornlaag, bij lange onderdompeling water opneemt en daardoor uitzet. Vermits de hoornlaag niet wegkan omdat ze vastzit aan de onderliggende huidlagen die niet mee opzwellen, kan ze niet anders dan rimpelen. Op de voetzolen en handpalmen is de hoornlaag het dikst, soms zo dik dat we van een eeltlaag gaan spreken. Hoe dikker, hoe meer ze kan zwellen en hoe erger de rimpels.
Eens u uit het water komt, droogt de huid weer uit. Waarna ze nog droger is dan eerst, omdat ze, zeker in heet en zepig water, ook nog eens een deel van haar vetten is kwijtgeraakt.

Volgens een andere theorie gebeurt net het tegenovergestelde. Het volume in onze handen neemt niet toe maar af, als ze nat worden. Als water in de huid trekt, reageert het autonome zenuwstelsel daarop: het laat de bloedvaten in de vingertoppen samentrekken, waardoor het volume van de vingertoppen daalt. Hierdoor trekt de huid samen en ontstaan rimpels.

Bronnen www.kennislink.nl/publicaties/waarom-water-onze-huid-laat-rimpelen www.scientias.nl/daarom-worden-onze-vingers-na-lang-douchen-rimpelig 


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt