Hoe kan je wratten voorkomen?

In dit artikel
Hoe kan je wratten voorkomen?

dossier

Wratten (verrucae) zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes, rond of ovaal, met soms een bloemkoolachtige structuur. Ze worden veroorzaakt door besmetting met het humane papillomavirus (HPV). Vaak liggen ze naast elkaar, en soms vloeien ze in elkaar over.


Lees ook: Hoe krijg je wratten?

Wratten op handen en voeten

123-wrat-verruca-vulg-02-19.jpg

De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei. Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.

Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. Sommige kinderen blijken wel gevoeliger voor wratten dan andere. De gezwelletjes komen vooral voor op de handrug en de vingers. Bij nagelbijters en duimzuigers ziet men soms groepjes wratten op de nagelriemen. Wratten kunnen echter ook voorkomen op de benen, de armen en op het gelaat. Ze zijn meestal niet pijnlijk, tenzij de voetzoolwratten en de wratten die aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer het kind iets stevig vastpakt.

Lees ook: Parelwratjes zijn zeer besmettelijk

Hoe wratten voorkomen?

Wratten worden doorgegeven door huidcontact van persoon op persoon. De verspreiding van gewone wratten kan je niet of nauwelijks voorkomen, maar hier toch enkele tips om de kans te verkleinen.

  • Vermijd contact met een wrat
Peuter niet aan een wrat op je eigen lichaam om verspreiding naar andere locaties te voorkomen. Bij nagelbijten, velletjes afbijten of duimzuigen komen vaak verschillende wratten voor rond de oorspronkelijke wrat. Kom je toch in contact met een wrat, was dan goed je handen. 

  • Hygiënische voorzorgen
Er bestaat een verhoogd risico bij kinderen die een gezinslid of meerdere klasgenootjes met wratten hadden. Deel daarom geen handdoek met iemand die wratten heeft, zowel in het zwembad als daarbuiten. 

  • Geen zwemverbod
Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen mogelijk een rol in het verspreiden van voetwratten. Men kan de kans op besmetting voorkomen door de voeten goed te wassen en af te drogen na het zwemmen en bij gebruik van gemeenschappelijke douchecellen slippers te dragen. Het goed droog houden van de voeten door het dragen van katoenen sokken en goed zittende schoenen, vermindert eveneens het risico op voetwratten. 

Verregaande maatregelen, zoals een zwemverbod voor kinderen met wratten, worden niet aanbevolen. Het is nooit aangetoond dat de verspreiding van wratten sneller gebeurt via het zwembad. Besmetting gebeurt enkel bij rechtstreeks en voldoende intens contact tussen beschadigde huid en besmette vloer. Tijdens het zwemmen zelf kan je dus geen wratten oplopen of doorgeven. 

  • Vaccinatie tegen HPV
Er bestaat een vaccin tegen het humaan papillomavirus. Dit vaccin richt zich op de eerste plaats tegen de HPV-types die onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken. Het nieuwe negenwaardige vaccin beschermt ook tegen de HPV-types die samen meer dan 90 procent van de genitale wratten veroorzaken (types 6, 11 en 16), maar dit vaccin beschermt niet tegen de HPV-types die gewone wratten en voetwratten veroorzaken.

Lees ook: Hoe worden wratten behandeld?

Bronnen:
www.uza.be
www.uzgent.be
www.uzleuven.be
www.kuleuven.be
www.thuisarts.nl
www.nhg.org


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram