- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierNatuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?
- dossierLikdoorns en eeltplekken: verschil en behandeling
Hoe kan je wratten voorkomen?
dossier
Wratten (verrucae) zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes, rond of ovaal, met soms een bloemkoolachtige structuur. Ze worden veroorzaakt door besmetting met het humane papillomavirus (HPV). Vaak liggen ze naast elkaar, en soms vloeien ze in elkaar over.
Lees ook: Hoe krijg je wratten?
Wratten op handen en voeten
De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei. Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.
Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. Sommige kinderen blijken wel gevoeliger voor wratten dan andere. De gezwelletjes komen vooral voor op de handrug en de vingers. Bij nagelbijters en duimzuigers ziet men soms groepjes wratten op de nagelriemen. Wratten kunnen echter ook voorkomen op de benen, de armen en op het gelaat. Ze zijn meestal niet pijnlijk, tenzij de voetzoolwratten en de wratten die aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer het kind iets stevig vastpakt.
Lees ook: Parelwratjes zijn zeer besmettelijk
Hoe wratten voorkomen?
- Vermijd contact met een wrat
- Hygiënische voorzorgen
- Geen zwemverbod
- Vaccinatie tegen HPV
Lees ook: Hoe worden wratten behandeld?
Bronnen:
www.uza.be
www.uzgent.be
www.uzleuven.be
www.kuleuven.be
www.thuisarts.nl
www.nhg.org