Hyperhydrosis of overdreven zweten: welke behandelingen bestaan er?
dossier Heb je veel last van plaatselijk overmatig zweten, bijvoorbeeld in de oksels, de liezen, en/of de voeten, en ervaar je dat als erg hinderlijk of onaangenaam, dan kan een medische behandeling nodig zijn. Er bestaan meerdere behandelingsmogelijkheden.
1. Lokale behandeling met aluminiumzouten
Plaatselijke behandeling met een lotion of crème van aluminiumchloride / aluminiumhydroxychloride kan goed helpen bij overmatige transpiratie aan de handen en voeten en in de oksels. Deze aluminiumzouten blokkeren tijdelijk de afvoergangen van de zweetklieren.
Hoe gebruiken?
- Breng de lotion of crème voor het slapen gaan aan op een schone en droge huid. Zo kan ze 's nachts inwerken. De volgende ochtend was je de lotion of crème weer af met water en zeep.
- Eventueel kan je de huid voor en na het aanbrengen van het aluminiumzout droogblazen met een haardroger met koude lucht. Dat geeft minder irritatie. Ook zal de vloeistof of crème minder snel van de huid afglijden.
- Scheer je 24 uur voor tot 24 na het aanbrengen niet. Het middel kan de huid namelijk irriteren, vooral als je het op een natte of geschoren huid aanbrengt.
- Doe dit één week elke avond. Indien het helpt, kan je langzaam afbouwen tot twee à drie per week.
- Als de behandeling na een viertal weken onvoldoende helpt, kan een andere behandeling nodig zijn.
Bijwerkingen
- Een vaak voorkomende bijwerking is irritatie en branderigheid van de huid in de behandelde zones. Aluminiumhydroxychloride werkt iets minder sterk, maar geeft minder irritatie.
- Verkleuring van de huid.
- Aluminiumzouten kunnen ook verkleuring van kleren of metalen (sieraden of bril) veroorzaken. Vooral als je ze op een natte huid aanbrengt. Door het voor de nacht op een droge huid aan te brengen, geeft dat minder problemen. Of gebruik oude kleren of lakens.
2. Iontoforese
Dit is een methode waarbij de handen, voeten en/of oksels worden ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. Voor de oksels wordt ook een okselapplicator gebruikt, een soort sponsje met elektrische stroom. De gelijkstroom zorgt voor een vermindering van de zweetsecretie, vermoedelijk door blokkage van de zweetkanaaltjes in de opperhuid.
De behandeling duurt 15 tot 20 minuten en moet 3 keer per week worden uitgevoerd, tot de overmatige transpiratie is opgehouden. Daarna kan worden overgegaan op een minder frequente behandeling, bijvoorbeeld eenmaal per week. Bij een goed effect kan een apparaat voor thuisgebruik worden aangeschaft.
Bijwerkingen
Behalve een lichte tinteling in de huid tijdens de behandeling en eventueel wat huidirritatie, worden geen andere nevenwerkingen ervaren. Deze techniek mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en als je een pacemaker of metalen implantaten draagt.3. Botuline injecties (Botox)
Botuline-injecties blokkeren de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Hierdoor stoppen de zweetklieren met het aanmaken van zweet. Een behandeling met Botox wordt vooral toegepast bij okselzweten.
Het botulinetoxine wordt met een dunne naald op meerdere plaatsen in de huid gespoten op de zweetplekken. Een behandeling duurt ongeveer een half uur.
Deze behandeling zou bij ongeveer 8 à 9 op 10 patiënten een goed resultaat geven. Het effect is slechts tijdelijk. Na 3 tot 6 maanden komt de hyperhidrosis terug. De behandeling moet dus geregeld worden herhaald.
Bijwerkingen
- De injecties met botulinetoxine zijn pijnlijk, vooral aan de handen. Daarom wordt de huid meestal plaatselijk verdoofd.
- Voor zover bekend zijn er geen risico's of bijwerkingen van huidinjecties, behalve soms milde roodheid en gevoeligheid in de injectieplekken, en voorbijgaande spierzwakte.
- Aan de handen bestaat wel het risico dat de handspieren gedurende enkele weken tot maanden verlamd raken.
Een behandeling met Botox is vrij duur en wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Wanneer je een Botoxbehandeling overweegt, informeer dan bij meerdere dermatologen. De prijs varieert namelijk zeer sterk.
4. Radiofrequente golven (Miradry)
Bijwerkingen
5. Chirurgie
1. Thoracale sympathectomie
Bijwerkingen
- Omdat het om een chirurgische ingreep gaat, kunnen mogelijke complicaties niet uitgesloten worden, zoals een interne bloeding waarbij bloed tussen de longbladen lekt (hemothorax), zenuwbeschadiging enzovoort.
- Een vaak voorkomende nevenwerking is het optreden van compensatoir zweten, waarbij de zweetproductie wel volledig geremd is ter hoogte van handen of voeten, maar er op andere plaatsen van het lichaam, zoals de billen, overmatig zweten ontstaat.
2. Verwijdering zweetklieren
Bijwerkingen