Wat als je huid geen zonlicht verdraagt?
nieuws
De meesten onder ons kijken uit naar zonnige zomerdagen, maar voor mensen met lichtovergevoeligheid zijn die een ware beproeving. Bij hen veroorzaken de zonnestralen namelijk ernstige huidproblemen, door een kwalijke reactie van het immuunsysteem. Er bestaan verscheidene vormen en gelukkig ook meerdere behandelingen en preventieve maatregelen, al kan het onderliggende probleem niet altijd verholpen worden.
Lichtovergevoeligheid is een verzamelterm voor verschillende aandoeningen waarbij de huid abnormaal reageert op zonlicht of andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld een zonnebank of bepaalde lampen. Het wordt ook fotosensitiviteit en zonneallergie genoemd. Veelvoorkomende types zijn polymorfe lichteruptie, solaire urticaria en vormen van porfyrie – met porfyria cutanea tarda als de belangrijkste.
Huidproblemen
Vaak ontstaat fotosensitiviteit door het gebruik van geneesmiddelen, zoals antibiotica, antidepressiva, ontstekingsremmers en chemotherapeutica. Ook zalfjes, schoonheidsproducten en contact met planten zoals sint-janskruid kunnen de overgevoeligheid uitlokken. In meer zeldzame gevallen komt de aandoening op zichzelf voor, waarbij erfelijkheid soms een rol speelt.
De symptomen zijn een stuk hinderlijker dan de normale zonnebrand die we allemaal wel eens oplopen. Patiënten kunnen onder meer last krijgen van jeuk, een branderig gevoel, pijn, grote blaren en rode vlekken, knobbeltjes en blaasjes. Er zijn uiteraard verschillen, ook qua ernst van de huidproblemen, afhankelijk van het type sensitiviteit. Logischerwijs kan de aandoening vooral in de lente en de zomer het leven van patiënten sterk belemmeren.
Behandelingsmogelijkheden
Vaak kunnen de huidproblemen in korte tijd verholpen worden door het detecteren en aanpakken van de oorzaak, bijvoorbeeld door het vervangen van het geneesmiddel dat de symptomen uitlokte. Er bestaan ook verschillende middeltjes tegen jeuk en voor plaatselijke letsels kan een cortisonecrème volstaan.
Als de oorzaak onduidelijk is, is genezing niet altijd mogelijk, maar zijn er wel verschillende behandelingsmogelijkheden om de aandoening af te remmen. Zo kan lichttherapie helpen, waarbij de huid langzaamaan gewend raakt aan straling door behandeling met een speciale lamp. Artsen kunnen ook medicatie voorschrijven, zoals antimalariamiddelen. Soms zouden bèta-caroteentabletten een verbetering kunnen teweegbrengen.
Preventiemaatregelen
Patiënten nemen best ook enkele voorzorgsmaatregelen in acht. Natuurlijk is het sterk aangeraden om langdurige blootstelling aan de zon te vermijden en de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen de stralen, met kledij en speciale zonnecrèmes. Sommigen moeten ook voorzichtig zijn op bewolkte dagen en in de schaduw, zelfs dan kan straling de huid aantasten. In meer uitzonderlijke gevallen is het nodig om ramen te bedekken met een speciale folie en op te letten met bepaalde lampen. Bij minder ernstige vormen is het een goed idee om de huid in het voorjaar geleidelijk aan zonlicht te laten wennen.
Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://huidfonds.nl
https://www.mayoclinic.org
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.huidziekten.nl
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
Lees ook: Beschermen tegen de zon: hoe en wanneer?