Hebt u een desinfectiemiddel nodig om uw keuken schoon te maken?
nieuws
Als u de reclames moet geloven is de keuken een broeinest van bacteriën. Om de strijd aan te gaan moet u haast wel desinfectiemiddelen gebruiken. Er bestaan schoonmaakmiddelen met een antibacteriële werking, antibacteriële sprays en doekjes, desinfecterende zeep voor de handen enzovoorts. Als u niet desinfecteert dan zou u wel eens ziek kunnen worden.
Maar dat is onzin. Met heet water en gewone zeep, soda (natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat) of een detergent maakt u net zo goed schoon. De keuken wordt niet 100% steriel, maar dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig.
• De meeste bacteriën zijn onschadelijk en zelfs nuttig. Slechts weinig micro-organismen veroorzaken ziekten. Angst voor micro-organismen in het algemeen is dus ongegrond.
• Door vuil, de voedingsbron voor allerlei micro-organismen, weg te nemen is de belangrijkste stap naar ontsmetting genomen en zijn geen specifieke desinfecterende middelen meer nodig.
• Het heeft weinig zin om bacteriën of andere micro-organismen in de keuken met een ontsmettingsmiddel te lijf te gaan als de lucht er van vergeven is en er na enkele minuten alweer evenveel micro-organismen zitten als voor het poetsen.
• Het positieve effect van desinfectiemiddelen om overdracht van ziekmakende micro-organismen en infecties te voorkomen, is niet bewezen. Bovendien is van belang dat men het juiste middel in de juiste dosering kiest en het lang genoeg laat inwerken.
Als ontsmetten toch nodig is, worden chloorverbindingen (geen huishoudchloor) of alcohol aangeraden. En geen ontsmettingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld triclosan, quaternaire ammoniumverbindingen of chloroxylenol (zoals Dettol).
• Desinfectiemiddelen kunnen ook schadelijk zijn. Mogelijk negatieve effecten zijn:
• Ademhalingsmoeilijkheden,
• Vergiftiging en brandwonden,
• Huidirritatie,
• Allergie-ontwikkeling,
• Bacteriën en schimmels kunnen mogelijk resistent worden tegen de desinfecterende middelen.
Wanneer is desinfectie wel nuttig?
Desinfecteren van de keuken (of het toilet) is in een normaal huishouden zelden nodig. Het kan wel zinvol zijn wanneer er iemand ziek is en bijvoorbeeld moet overgeven, diarree heeft enzovoorts, wanneer er sprake is van een epidemie, of wanneer een huisgenoot een verminderde weerstand heeft (bv. een kankerpatiënt die behandeld wordt met chemotherapie, mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, enzovoorts). Bespreek dit dan met uw huisarts.
Tips voor een schone keuken
Mits men een goede hygiëne in acht neemt, vooral bij het bewaren en bereiden van voedsel, is het besmettingsrisico thuis doorgaans gering.
• Was zorgvuldig uw handen met water en zeep:
- voor en na het koken en eten,
- als u rauw voedsel hebt aangeraakt (bv. vlees, vis...),
- na toiletbezoek,
- na hoesten, niezen...
- na het aanraken van huisdieren, zieke personen en het verschonen van baby’s.
• Ruim de keuken dagelijks op. Reinig het werkvlak met heet water en detergent.
• Spoel snijplanken na elk gebruik met heet water en detergent of soda. Laat ze drogen en vervang ze zodra ze veel krassen vertonen. Plastic snijplanken wast u het best in de vaatwasmachine.
• Vergeet ook deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei niet.
• Gebruik niet dezelfde handdoek voor de handen en de vaat. Vervang ze minstens één keer per week, en was ze op 60°C.
• Vervang het vaatdoekje elke dag. Vaatdoekjes bevatten veel bacteriën. Was ze op 60 graden.
• Maak uw koelkast minimaal één keer per maand schoon met water en soda of met vloeibaar afwasmiddel. Spoel ook de groenteladen en andere aparte bakjes goed af.
• Reinig de afzuigkap en vervang de filter om de twee maanden. Zo vermijdt u dat het aanwezige vuil tijdens het koken in de kookpotten druppelt.
• Maak ook de filter van de vaatwasser geregeld schoon. Spoel de etensresten van het servies alvorens u het in de vaatwasser plaatst.
• De vuilnisbak moet steeds gesloten zijn. Was hem geregeld uit.
• Hou huisdieren uit de keuken.
Meer info
www.bfr.bund.de/en/faqs_on_the_benefits_and_risks_of_disinfectants_used_in_private_households-190456.html
www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/desinfectiemiddel-niet-nodig-om-je-keuken-schoon-te-maken.aspx
www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hygiene/Schoonmaken
www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/0105N.PDF
www.wecf.eu
www.projectnesting.org/
www.ifh-homehygiene.org/
www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/food-and-home-hygiene-facts.aspx