Waarom mag u diepvrieszakjes niet hergebruiken?

123-vlees-diepvries-plastiek-voed-170_11.jpg

nieuws Het klinkt als pure verspilling: een diepvrieszak eenmaal gebruiken en dan weggooien. Na gebruik is de plasticzak echter ziekteverwekkend geworden. Binnenin de zak blijft altijd wel wat vocht achter, met allerlei voedingsresten erin: een perfecte kweekvijver voor bacteriën, ook schadelijke bacteriën. Tegen dat u hem opnieuw invriest is het een kant-en-klare voedselvergiftiging. En dat blijft zo, want uw diepvries is hoogstwaarschijnlijk niet krachtig genoeg om de beestjes kapot te vriezen: u verdooft ze wel, maar bij het ontdooien worden ze weer wakker.

U let er trouwens maar beter op dat voedsel dat u invriest ook niet een tijdje op kamertemperatuur heeft gestaan, want ook dan gaan de bacteriën daarin zich vrolijk vermenigvuldigen.

U zou de zak na gebruik kunnen afwassen – en daarbij schadelijk afwaswater in het milieu lozen – maar dan moet u wel héél zeker zijn dat u hem perfect afdroogt en ook het laatste minuscule druppeltje verwijdert, anders is hij nog steeds een subtropisch zwemparadijs voor salmonella, shigella enz. En het zou best eens kunnen dat uw afwas meer energie verbruikt en afval oplevert dan de productie van een nieuw zakje. Diepvriesdozen zijn vlotter af te drogen dan zakjes, en dus stukken hygiënischer bij hergebruik. Die kunt u wel hergebruiken.

Laatst bijgewerkt: november 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram