Gerelateerde artikels
Waarvoor kan je bleekmiddel (javel) gebruiken?
In dit artikel
Waarvoor kan je bleekmiddel (javel) gebruiken?
dossier
Bleekmiddel of javel is een krachtig en goedkoop desinfectiemiddel waarmee je je hele huis kan schoonhouden. Het is een chemisch middel, wat betekent dat het bij contact ook kan irriteren en schadelijke dampen kan afgeven. Bleekmiddel moet je dus altijd verdunnen.
Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?
Wat kan je allemaal doen met bleekmiddel (javel)?
Javel is een handige aanvulling in je huishouden. We geven een overzicht van enkele mogelijke toepassingen:
- Wasgoed bleken. In combinatie met een wasmiddel kan je bleekwater gebruiken om je katoenen en linnen kledij te bleken. Vooral voor het verwijderen van oxideerbare vlekken (wijn, koffie, thee...) is bleekwater handig. Het volstaat om 2/3 van een kopje bleekmiddel toe te voegen aan de wasmachine.
- Keuken schoonmaken. Bleekmiddel is multi-inzetbaar bij het reinigen van je keuken. Je maakt daarvoor een oplossing van een half kopje bleekwater en een liter water. Dit kan dienstdoen als ontsmettingsmiddel voor aanrechten, gootstenen, tegels, vloeren, koelkast, roestvrijstalen apparaten en andere harde, niet-poreuze oppervlakken.
- Badkamer schoonmaken. Van vloer tot plafond, met bleekmiddel kan je de badkamer grondig reinigen en bacteriën vernietigen. Zelfs hardnekkig vuil, zoals schimmel op je douchegordijn of tegels, valt te redden met de juiste dosis bleekmiddel. Het douchegordijn was je met wasmiddel en 2/3 van een kopje bleekmiddel. Voor tegels heb je ¾ van een kopje bleekmiddel nodig.
- Gebruik op het terras. Ook plantenbakken en terrasmeubels kan je gebruiksklaar maken met bleekmiddel. Terrasmeubilair uit kunststof poets je met ¾ van een kopje bleekmiddel en een liter warm water. De plantenbakken van vorig jaar kan je schoonmaken met een oplossing van een half kopje bleekmiddel en één liter water. Zo voorkom je dat nieuwe planten aangetast worden door schimmel.
- Voorwerpen steriliseren. Laat een voorwerp 5 tot 10 minuten weken in een oplossing van 3/4 van een kopje bleekmiddel, een paar druppels antibacterieel afwasmiddel en één liter warm water. Spoel goed af en laat aan de lucht drogen, bij voorkeur in zonlicht.
- Glazen servies oppoetsen. Glazen kan je weer glans geven door een theelepel bleekmiddel toe te voegen aan het sopje van je afwaswater. Spoel goed af en droog af met een zachte handdoek.
- Houd snijbloemen langer vers. Snijbloemen gaan langer mee als je 1/4 van een theelepel bleekmiddel per liter water toevoegt. Je kan ook drie druppels bleekmiddel en één theelepel suiker aan één liter water toevoegen. Zo zal ook het water niet troebel worden en zal bacteriegroei worden geremd.
Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda
Hoe gebruik je het veilig?
Omdat bleekmiddel een sterk geconcentreerd product is, moet je het altijd mengen met water voordat je het gebruikt om schoon te maken. "Het is belangrijk om bleekmiddel te verdunnen, omdat het de luchtwegen, huid en ogen kan irriteren of oppervlakken kan beschadigen als het niet met water wordt verdund," zegt Kathy Cohoon, directeur van een schoonmaakbedrijf. "Bleekmiddel verdunnen heeft geen invloed op het vermogen om ziektekiemen of bacteriën te doden, dus het is altijd het beste om het te verdunnen en elk potentieel gevaar te vermijden."
Omdat bleekmiddel schadelijk kan zijn voor de blote huid of bij inademing, raadt Rebecca Van Amber, textielwetenschapper aan de RMIT University, aan om altijd handschoenen en een veiligheidsbril te dragen en in een goed geventileerde ruimte te werken wanneer je het gebruikt. "Bleekmiddel wordt beschouwd als schadelijk voor het milieu, met name voor waterwegen en waterleven, dus het beste advies is om het gebruik van bleekmiddel waar mogelijk te minimaliseren en te verminderen." Als je een gevoelige huid of allergieën hebt, kun je het beste helemaal geen bleekmiddel gebruiken.
Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist