Hersenvliesontsteking door meningokokken veroorzaakt door genen

nieuws Of iemand na een besmetting met meningokokken ook de gevreesde hersenvliesontsteking (meningitis) krijgt, hangt voor een belangrijk deel af van individuele variaties in genen. Dat blijkt uit groot internationaal onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Een besmetting met de meningokokkenbacterie komt vaak voor. Bijna iedereen raakt er wel eens mee besmet, maar slechts bij een klein percentage van de mensen leidt dit tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, wat fataal kan aflopen. In de volksmond wordt dit ietwat misleidend 'nekkramp' genoemd.
De genetische variaties die gevonden zijn in relatie tot de meningokokkenziekte, hebben te maken met een eiwit uit het immuunsysteem. De meningokokken hechten zich aan dit eiwit, waarna ze beschermd worden tegen het immuunsysteem. Variaties in het gen blijken een cruciale rol te spelen bij het bepalen of patiënten tijdelijk drager blijven of ernstige infecties oplopen zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.
Deze vondst is belangrijk voor het begrijpen van het ontstaan van de infectie en vormt een aanknopingspunt voor het ontwikkelen of verbeteren van vaccins.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram