- dossierWat zijn de symptomen van een probleem met de nervus vagus?
- dossierDe invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
- nieuwsOncoloog ontwikkelt gratis app die je risico op kanker berekent
- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
Digitaal welzijn: Hoe technologie ons stress bezorgt
nieuws
Je herkent het misschien wel, om twee uur ‘s nachts word je wakker door een nutteloze notificatie van een app die je al in weken niet meer gebruikt hebt. Je gromt even en slaapt verder, om de volgende nacht hetzelfde voor te hebben.
We laten ons leven steeds meer leiden door onze smartphone of smart devices en denken nog niet genoeg na over de gevolgen hiervan op ons (digitale) welzijn.
FOMO
De obsessie die we momenteel hebben met onze smartphone vindt zijn oorsprong in FOMO, oftewel 'fear of missing out'. Op permanente basis toegang hebben tot wat onze vrienden, familie en favoriete merken aan het doen zijn, leidt tot een overvloed aan impulsen. Denk even na over hoeveel notificaties je op een dag krijgt of hoe vaak je zelfs zonder herinnering op zoek gaat naar nieuwe sociale media posts. Veel van die informatie is trouwens helemaal niet relevant voor jou, je wordt er niet beter van en in bepaalde gevallen ga je je er zelfs slechter door voelen. Het spiegelen van je eigen leven aan wat je op sociale media ziet, is een echt probleem en de angst om minder waard te zijn dan iemand anders is echter dan ooit.
Dopamine
Vaak weten we wel dat we niet op de juiste manier bezig zijn, maar doen we het toch. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat we over dit gedrag lang niet zoveel invloed hebben als we dachten. De oorzaak ligt hiervoor bij dopamine, een stof die ontstaat in onze hersenen en ervoor zorgt dat we op zoek gaan naar zaken zoals eten, genot en soms ook verslavende middelen. Wanneer we deze vinden, komt er dopamine vrij en dat zorgt voor een gevoel van beloning. Als we met een kleine moeite, zoals het vernieuwen van een nieuwsfeed, dus meer dopamine kunnen laten vrijkomen, zullen we dit ook zeer herhaaldelijk gaan doen. Het hele idee is enorm vergelijkbaar met slotmachines, daarbij gaat een gokker steeds weer op zoek naar een zo groot mogelijke beloning voor weinig moeite (er moet enkel aan een hendel worden getrokken).
JOMO
Je hebt de term 'digitale detox' misschien al wel eens horen vallen en we kunnen dat dus zeer letterlijk nemen. Het compleet afstand nemen van de smartphone en andere apparaten buiten de werkuren is de laatste jaren steeds meer aan populariteit aan het winnen. Gedaan met het nog beantwoorden van een email om 11 uur ‘s avonds en al helemaal geen vakanties meer met de smartphone in de hand, het is opnieuw mode om dingen te missen. De 'joy of missing out' met andere woorden.
Time well spent
Ook bij app-ontwikkelaars is deze manier van denken recentelijk populair aan het worden. Grote namen zoals Google zetten volop in op digitaal welzijn want “technologie moet ons leven verbeteren, maar mag er niet van afleiden”. Zo ook bij Facebook, dat zich met de slogan 'time well spent' richt op het zo relevant mogelijk maken van de nieuwsfeed, met een grotere prioriteit voor vrienden en familie.