Gezond computeren op school
nieuws
Voor volwassen werknemers bestaan er strikte reglementen rond beeldschermwerk. Bij opgroeiende kinderen op school zijn echter alle zithoudingen en opstellingen toegelaten. Toch is het al op jonge leeftijd van belang om gezonde werkhoudingen aan te leren. Computers worden vaak op een gewone tafel geplaatst, de stoel is te laag of te hoog, het beeldscherm staat te hoog, te laag of niet recht voor de leerling, er is te weinig werkruimte om behoorlijk met de muis te bewegen of de arm te laten rusten, de muis is te groot, de zon schijnt in het scherm... Dit zijn enkele voorbeelden van foutieve situaties die courant terug te vinden zijn in de klaslokalen.
Tips
1. Maximum 1 uur zonder pauze de computer gebruiken. Bij voorkeur ieder half uur even bewegen (o.a. lopen, uitrekken).
2. Een ontspannen werkhouding belast het lichaam tijdens computeren zo min mogelijk. Zit rechtop met de knieën in een hoek van 90 graden met de voeten plat op de grond of op een voetensteun (bij een te hoge vaste tafel). Laat de rug goed ondersteunen door de rugleuning. Steun de armen op het werkblad en houd de schouders daarbij laag.
3. Vermijd lichtinval in beeldscherm: Plaats het beeldscherm haaks op het venster (dus niet ervóór), bij voorkeur op tenminste 2 meter afstand van het raam of gebruik zonnewering. Scherm hinderlijke lichtbronnen (TL-verlichting) af.
4. Plaats beeldscherm, toetsenbord en muis recht voor het kind.
5. Plaats beeldscherm op een armlengte afstand. De afstand tussen het beeldscherm en de ogen moet 50 tot 70 cm zijn. Bovenrand van het beeldscherm mag maximaal op ooghoogte komen.
6. Plaats het toetsenbord op 15 cm van tafelrand. Maak het toetsenbord zo plat mogelijk: klap de pootjes in. Plaats het toetsenbord zo dat tijdens het typen de bovenarmen recht naar beneden wijzen en de onderarmen een hoek van circa 90-100 graden met de bovenarmen maken.
7. Computermuis heeft voldoende vrije ruimte. Houd de muis dicht bij het lichaam en houd de handen en vingers zo veel mogelijk in een rechte lijn met de onderarm. Laat de muis – wanneer je hem niet gebruikt – los. Dan kunnen de spieren ontspannen. Overweeg het gebruik van speciale ‘kindermuizen’.
8. Het gebruik van sneltoetsen zorgt ervoor dat minder vaak de muis wordt gebruikt. Het gebruik van een toetsenbord is minder belastend voor het lichaam dan een muis. Belangrijk is ook software te kiezen die kan worden bestuurd met behulp van zowel het toetsenbord als de muis. Dat bevordert ‘gezond computeren’.
9. Laptops zijn niet geschikt voor kinderen, tenzij de laptop op een apart beeldscherm, toetsenbord en muis kan worden aangesloten.
10. Leer kinderen ‘blind’ typen.
11. Wees alert op signalen die wijzen op klachten, zoals gespannen en pijnlijke spieren, hoofdpijn
en oogklachten.
Veel bewegen, thuis én op school, houdt kinderen fit en helpt klachten voorkómen.
Meer info:
INFORMATIEWIJZER – Gezond computeren
Stichting Kennisnet Ict op school
www.ictopschool.net