Onderzoek naar patiëntenrechten

nieuws Kan je als patiënt een onderzoek of ingreep weigeren? Betekent het doorspelen van jouw vaccinatiegegevens naar een centrale databank een schending van jouw privacy? Kan men een psychiatrische patiënt verplichten zich te laten hospitaliseren?

Heel wat patiëntenrechten zijn in ons land vastgelegd in verschillende wetten, zoals de Wet betreffende de euthanasie, de Wet betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke en de Wet betreffende abortus. Maar toch zijn een aantal rechten, bijvoorbeeld het recht op verzorging in eigen taal, helemaal niet wettelijk bepaald. De vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel wil daarom in kaart brengen in welke mate bepaalde rechten als belangrijk ervaren worden door de bevolking, hoe goed de mensen zich beschermd voelen door de bestaande wetten en hoe vaak ze al problemen ondervonden in verband met bepaalde rechten. Het onderzoek bestaat uit een grootschalige internetenquête die kan ingevuld worden via de website www.patientenrecht.be.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram