HET antikankerdieet ?
dossier
Het wordt zo goed als algemeen aanvaard dat 1 kanker op 3 mogelijk mede veroorzaakt wordt door een onevenwichtige voeding. Meer en meer worden ook percentages geplakt op de rol die voeding mogelijk zou kunnen hebben in de toe- of afname van het risico op verschillende kankertypes. Alleen, identificatie van de stoffen in de voeding die hiervoor precies verantwoordelijk zijn, blijkt een heel pak moeilijker. De talrijke studies die hierrond bestaan wijzen meestal wel al dan niet op een verband, maar in hoeverre het ene meer baat of schaadt dan het ander, dat valt moeilijk te achterhalen. De auteurs leggen er dan ook de nadruk op dat een mirakeldieet (voorlopig?) niet bestaat. Tot slot is het ook allemaal een kwestie van kwantiteit: niet te veel van het ene en iets meer van het andere….
Bron: Le Vif/L’express, 29/11/2002
Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker
Het is inderdaad zo dat er – voorlopig? - geen antikankerdieet bestaat. Dat voeding zowel een positieve als negatieve invloed kan hebben op het kankerrisico is zeker. Maar er zijn nog veel meer factoren die dit risico mede beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, roken, zon enzovoort.
Houden we het hier alleen bij de voeding, dan kunnen we alleen maar een gezonde voeding promoten om het risico op verschillende kankers zo beperkt mogelijk te houden. Regelmatig verschijnen in de pers berichten over een voedingsstof of voedingsmiddel dat in het bijzonder een beschermende werking zou hebben of net uiterst schadelijk zou zijn. Zoals in het betreffende artikel werd aangehaald, spelen de hoeveelheden die we consumeren een zeer grote rol. Verder zijn er nog de interacties tussen de voedingsstoffen onderling. Zo zal een stof, die een schadelijk of beschermend effect vertoont, dit effect meer of minder uitoefenen in functie van de aanwezigheid van andere stoffen op hetzelfde moment….Variatie is dus zeker ook onmisbaar. Tot slot geven we u nog onze 10 tips mee voor een gezonde voeding, voorlopig het enige mogelijke “antikankerdieet”, of beter nog, “de voeding die uw kankerrisico zal helpen beperken”:
10 tips: “de voeding die uw kankerrisico zal helpen beperken”
1. Zorg voor voldoende variatie in uw voeding
2. Eet voldoende volle graanproducten, aardappelen, fruit en groenten
3. Beperk het gebruik van suiker
4. Eet niet te veel vet en beperk vooral de verzadigde vetzuren, terug te vinden in dierlijke producten als vlees, melkproducten en boter
5. Eet maximum 100g vlees per dag en beperk het eten van rood vlees tot max. 2x per week. Schakel zeker 2x per week vis in
6.Voeg geen zout toe aan tafel
7. Drink dagelijks minimum 1,5 liter energiearme dranken, bij voorkeur water
8. Beperk het drinken van alcoholische dranken tot maximum twee glazen per dag (voor mannen) en één voor vrouwen
9. Doe minimum 3 maal per week aan lichaamsbeweging, bv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen enzovoort.
10. Probeer geen gewicht bij te winnen op volwassen leeftijd indien u over een gezond gewicht beschikt bij het begin van de volwassenheid