Hoe verzorg je je huid tijdens chemotherapie en radiotherapie?

In dit artikel
Hoe verzorg je je huid tijdens chemotherapie en radiotherapie?

dossier

Als je met kanker te maken krijgt, is esthetiek - of je uiterlijk – misschien wel het minste van je zorgen. Zowel patiënten als medici zijn het er echter over eens dat voor jezelf zorgen en je zo goed mogelijk in je vel voelen, belangrijke factoren zijn om vol te houden. Met behandelingen die vaak schadelijk zijn voor de huid, is dit niet altijd gemakkelijk. Maar door nieuwe reflexen aan te leren, kan je dat nadelige effect beperken.

Lees ook: Haarverlies bij chemotherapie

Huidverzorging tijdens chemotherapie

123-h-hand-crème-verzorging-04-19.jpg
Het belangrijkste dermatologische gevolg van chemotherapie is uitdroging van de huid. Als de huid erg gedehydrateerd is, verliest ze haar soepelheid en teint. Door het gevoel van strakheid kunnen nieuwe rimpels verschijnen en kunnen de gezichtscontouren hun stevigheid verliezen. De handpalmen en de voetzolen kunnen zelfs barsten en vervellen. Patiënten klagen ook over overgevoeligheid voor de zon, erytheem, acne en netelroos.

Hydratatie is prioriteit

Om je huid sneller te helpen herstellen, moet je ze 's morgens en 's avonds hydrateren, bij voorkeur met producten die speciaal voor de gevoelige huid zijn ontwikkeld. Het beste kan je kiezen voor balsems, die vettiger en voedender zijn dan crèmes. Breng ze aan op een nog vochtige huid, want dan dringen ze beter in. En let vooral op de contactpunten. Gebruik dermatologische zeep of zeepvrije reinigingsgels om je te wassen. Draag beschermende handschoenen voor huishoudelijk werk en tuinieren.

De huid van binnenuit voeden

Om huidverlies en dofheid tegen te gaan, kan je voeding eten die rijk is aan antioxidanten. Je vindt antioxidanten in citrusvruchten, fruit en groenten die veel carotenoïden bevatten (tomaten, wortelen, spruitjes, broccoli, rood fruit), volle granen, wit vlees en zeevruchten. Vergeet ook niet om ongeveer 1,5 liter vocht in te nemen, zoals water en groene thee. Door zijn hoge tanninegehalte werkt groene thee zeer goed tegen veroudering.

Lees ook: Hoe gezond is groene thee?

Dermatologie en radiotherapie

Het huidgebied dat bestraald werd, is verzwakt en heeft speciale zorg nodig. Maak het schoon met een zeepvrij product, met lauw water, en droog het af door het lichtjes op te deppen met een droge doek. Breng er geen cosmetische producten, parfum of deodorant op aan zonder goedkeuring van je radiotherapeut. Men raadt ook aan om het gebied niet te scheren. 

Soms krijg je last van jeuk. Bespreek dit met je arts en hij zal een behandeling voorschrijven om de jeuk te verlichten, maar gebruik niets dat hij niet heeft geadviseerd. Je huid kan ook tijdelijk rood of vlekkerig worden. Ook dan is het belangrijk advies te vragen aan je arts voordat je ze bedekt met een camouflageproduct.

Lees ook: Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?

Kanker en de huid: pas op voor de zon

De meeste chemotherapiebehandelingen maken de huid lichtgevoelig: bij de geringste blootstelling aan de zon is de kans groot dat er vlekken ontstaan op de huid. Ga niet naar buiten zonder een zonnecrème met factor 50+, zelfs niet in de stad. Beter is zelfs om je huid te beschermen door lange kleren te dragen en je hoofd te bedekken. Als je met radiotherapie wordt behandeld, moet je de bestraalde zone sowieso met kleding beschermen tegen de zon: een zonnebrandmiddel wordt dan niet aanbevolen. Vermijd ten slotte dat een recent litteken aan UV-licht wordt blootgesteld.

Bronnen:
https://www.cancer.be
https://www.uzleuven.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram