Hoe gezond is groene thee?

nieuws Aan groene thee worden heel wat positieve effecten toegeschreven, van het tegengaan van kanker en hart- en vaatziekten, over stimuleren van de spijsvertering en verbeteren van het immuunsysteem tot afvallen (vetverbranding) en tegengaan van veroudering. Witte thee zou nog gezonder zijn dan groene thee.
Maar zijn het echt zo'n wonderdrankjes als wordt beweerd? En is groene of witte thee gezonder dan gewone (zwarte) thee?

Verschil tussen witte, groene en zwarte thee
Zwarte, groene en witte thee worden gemaakt van dezelfde plant, de camellia sinensis. Witte thee is gemaakt van jonge knoppen van de theeplant. Groene thee wordt bereid door de bladeren van de plant onmiddellijk na het plukken te drogen en te stomen zodat fermentatie onmogelijk is. Voor zwarte thee worden de blaadjes gefermenteerd door ze aan zuurstof bloot te stellen. Oolong thee, een soort tussenvorm, wordt bekomen door de bladeren gedeeltelijk te laten oxideren alvorens te drogen en stomen. Kruidenthees of infusies zijn eigenlijk geen thee want zijn niet afkomstig van de theeplant maar van (gedroogde) kruiden.

Antioxydanten
Alle theesoorten bevatten plyfenolen, dit zijn antioxidanten die de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radicalen in het lichaam kunnen afremmen. Vrije radicalen spelen een rol in het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen. Polyfenolen zitten ook in (rode) wijn en in tal van groenten en fruit zoals uien en appelen.
Witte en groene thee bevatten doorgaans iets meer antioxidanten dan zwarte thee, maar de verschillen zijn verwaarloosbaar. Ook losse theeblaadjes bevatten meer antioxidanten dan thee in theezakjes.

Verwacht echter geen wonderen van een kopje thee want de aanwezige hoeveelheid antioxidanten is zeer beperkt. Volgens een recent rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) dat een groot aantal gezondheidsclaims op voedingsverpakkingen op wetenschappelijke onderbouwing onderzocht, is er geen bewijs dat de antioxydanten in thee enig effect hebben op het lichaam. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration staat sceptisch tegenover veel studies en meent dat er nog onvoldoende bewijzen zijn dat groene thee het risico op hartaanvallen vermindert of beschermt tegen kanker.

Negatieve effecten
Groene, witte en zwarte thee kunnen ook negatieve effecten hebben. Groene en witte thee bevatten net zoals zwarte thee ook theïne (een stof die vergelijkbaar is met cafeïne) en kunnen dus slapeloosheid veroorzaken bij gevoelige personen. Twee koppen groene of zwarte thee bevatten ongeveer evenveel cafeïne als één kop koffie, witte thee iets minder.

Mensen die denken dat ze niet kunnen slapen van een tas koffie, doen er dus beter aan om ook geen (groene) thee te drinken in de avonduren.
Dat geldt ook voor een aantal zogenaamde fruitthees, zoals bosvruchtenthee, aardbeienthee, citroenthee, vanillethee en aanverwanten: in feite zijn dat gewone thees met een fruitsmaakje die dus evengoed cafeïne bevatten. Ook fantasiemengsels zoals ‘avondthee’, ‘ochtendthee’, enz. bevatten vaak gewone zwarte of groene thee, en dus ook cafeïne.
Daarnaast bevat thee ook tannines, die de ijzeropname kunnen afremmen en dus ijzergebrek kunnen veroorzaken.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram