Factchecker: maakt suiker kinderen echt hyperactief?
dossier Suiker maakt kinderen hyperactief, wordt weleens gezegd. Maar klopt dat eigenlijk wel? We draaiden de stelling door onze factchecker, en kwamen tot een opmerkelijk resultaat. Spoiler: het is een fabel.
Vanuit biologisch oogpunt is suiker geen stimulerend middel. Het is waar dat koolhydraten energie geven, maar energie en opwinding zijn twee verschillende dingen op neurologisch niveau. Sommige studies beweren zelfs het tegendeel, en zeggen dat de serotonine in suiker net kalmerend, angstwerend, verzachtend en zelfs slaapverwekkend werkt. Maar laten we beginnen bij het begin.
Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?
Waar komt die stelling vandaan?
Ben je toch overtuigd van het feit dat je kind actiever wordt na een suikerrijke snack? Dat brengt ons bij de tweede bron van de mythe: de ouders zelf. Denk maar aan een verjaardagsfeestje waarbij heel wat zoetigheid wordt getrakteerd: kinderen zijn enthousiast, doen gek, maken misschien wat willekeurige beweringen en dan is de link heel snel gemaakt. Onterecht dus.
In 1995 werd in een beroemde meta-analyse onder leiding van Dr. Wolraich gekeken naar een aantal studies waarbij kinderen die suiker innamen werden vergeleken met kinderen die een placebo kregen, en er werd geen verschil in gedrag gevonden tussen de twee groepen. Hetzelfde geldt voor recentere studies, waarin zelfs kinderen met ADHD of mensen die a priori "gevoelig" zijn voor suiker, in de deelnemerspopulatie werden opgenomen.
Lees ook: Hoe ongezond is suiker en zoetstof echt?
Waarom hebben wij dan de indruk dat onze kinderen veranderen zodra ze suiker binnenkrijgen?
In de eerste plaats omdat we allemaal cognitieve vooroordelen hebben. ‘Ik geloof dat suiker mijn kind overprikkeld maakt, dus als mijn kind opgewonden is na het eten van zoetigheid, bevestigt dit mijn hypothese.’
Suiker heeft evenveel impact op het gedrag van de kinderen als op dat van de ouders.
In 1994 bestudeerden onderzoekers deze vooringenomenheid bij moeders. De wetenschappers vertelde één groep moeders dat hun kind geen suiker had gekregen (maar een placebo). De tweede groep moeders kreeg te horen dat hun kind wel een dosis suiker kreeg, terwijl dat eigenlijk niet zo was. Deze moeders rapporteerden aanzienlijke hyperactiviteit bij hun kinderen. En de studie gaat nog verder: de onderzoekers observeerden de moeder-kind interactie in beide groepen. Moeders die dachten dat hun kind onder invloed van suiker was, vertoonden een grotere fysieke nabijheid, alsook de neiging om hun kind meer te bekritiseren, aan te kijken en tegen hen te praten dan moeders in de placebogroep. Met andere woorden, niet alleen het gedrag van de kinderen verandert, maar ook dat van de ouders.
Lees ook: Zijn lightproducten gezond? De voor- en nadelen op een rij
Ook voedingswetenschapper Eric De Maerteleire bevestigt dat er geen verband bestaat tussen suikerconsumptie en ADHD bij kinderen. Hij voegt er nog dit aan toe: "Alleen is het zo dat, als kinderen in één keer veel suiker eten op een nuchtere maag, de concentratie aan adrenaline in hun lichaam verhoogt en dat veroorzaakt tremor, angst, opwinding en concentratieproblemen. Maar dan moeten ze al heel veel suiker eten in één keer."
Lees ook: Hoeveel suiker in cola?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://jamanetwork.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.psychologicalscience.org
https://www.bmj.com