Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

123_hoofdbonken_bed_kind_2020.jpg

dossier Is je kind een vroege vogel? Pijnlijk, zeker als jij een nachtraaf bent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kindje 's morgens wat langer slaapt? Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams geeft uitleg.

Lees ook: Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

“Onze biologische klok wordt ingesteld op basis van drie elementen: voeding, (dag)licht en sociale interactie. Bij kleine baby’s kan het zijn dat hij de ene keer vroeg en de andere keer later wakker wordt, maar vanaf 6 maand moet je toch beginnen opletten. Als een baby of peuter geregeld voor 6 uur uit z’n bed mag, en hij dus elementen aangeboden krijgt om zijn biologische klok aan te passen, zal die interne wekker steeds vroeger aflopen. Hij creëert bij wijze van spreken een jetlag. En hoe langer het probleem zich al voordoet, hoe moeilijker de situatie om te gooien is. Persoonlijk vind ik het heel leuk om gezinnen daarin te begeleiden, maar het kost wel tijd.

Ouders denken soms: ‘Hij was weer vroeg wakker, ik steek hem er vandaag eens later in.’ Maar dat blijkt dan geen oplossing te zijn. In het algemeen is er geen ‘actie-reactiesituatie’ mogelijk. Die jetlag moet er langzaam uitgroeien. Ze hebben dan wel “alles geprobeerd”, maar gewoonweg niet lang genoeg om resultaat te boeken en dat wekuur te verlaten.

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Wat is de voornaamste tip die je ouders kan geven?

Er is helaas geen one fits all-oplossing, maar het is belangrijk om de dag nooit voor 6 uur te laten starten. Daarnaast zijn er nog andere factoren die het vroeg wakker worden in de hand kunnen werken. De grootste boosdoener is eigenlijk oververmoeidheid. Dat krijg je door te korte dutjes, te weinig dutjes, een te late bedtijd, enzovoort. Overschakelen van 2 naar 1 dutje voor je kind 12 maand oud is, is bijvoorbeeld te vroeg. Je kindje gaat eigenlijk te moe gaan slapen, waardoor z’n lichaam cortisol aanmaakt en de nachtrust eronder lijdt. Omgekeerd kan ook: te veel slaap overdag of een te vroege bedtijd kan ook een vroege vogel creëren. Het is altijd een beetje zoeken naar wat bij jouw kind de trigger is van het vroege wakker worden. Wakkertijden zorgen alleszins wel voor een goede balans in de dagen. 

Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Getty_kind_bed_kamer_2022.jpg

© Getty Images

Wat als je kindje heel vroeg wakker wordt uit z’n middagdutje?

Als het een paar keer voorvalt dat je kindje heel vroeg wakker is uit een dutje, dan is het de bedoeling dat je ‘m ook wat vroeger in bed stopt die avond, zodat hij niet oververmoeid geraakt. Als het probleem natuurlijk blijft aanhouden, dan kan je beter werken aan dat middagdutje, zodat de bedtijd niet zo vroeg hoeft te vallen. Is de wakkertijd te kort? Verwacht het kindje dat je hem onmiddellijk komt halen als hij zich een keer laat horen? Zijn er slaapassociaties? Dan is hij misschien wakker geworden na één slaapcyclus en lukt het hem niet om zelfstandig opnieuw in slaap te vallen.

Pas op, sommige kindjes hebben genoeg aan een middagdutje van één uur. Prima, dan moet je niet aan het schema sleutelen, maar als de nachtrust eronder lijdt, is dat een ander verhaal.

“Sommige kindjes hebben een beetje hulp nodig”
Ik ben een voorstander van een lang namiddagdutje en een korter ochtenddutje, want anders zijn ze te lang wakker voor ze ’s avonds in bed kunnen. Sommige kindjes slapen direct blokken van 2 uur en dat is supergoed natuurlijk, maar andere kindjes moet je daar wat in helpen. Mijn eigen dochter heeft altijd dutjes gedaan van anderhalf uur ongeveer. Twee uur? Zelden. Het is een alert kindje dat altijd alles gezien heeft en er graag bij is, en die zijn het moeilijkst te slaaptrainen, maar zolang ze voldoende slapen per 24 uur is het helemaal oké.”

Je vindt
Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram