Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen
dossier
Slaapt je kindje onrustig? Wordt je baby heel snel wakker, of je peuter veel te vroeg? Onze slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams heeft naast tips en tricks ook enkele handige toestellen in de kast die echt wel het verschil kunnen maken.
Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?
Witte ruis
“Ik ben grote voorstander van witte ruis of white noise, want het helpt kindjes dieper te slapen. Zowel ’s nachts als overdag, en ook als hij al in z’n eigen kamer slaapt. Witte ruis geeft een constante ‘storing’, alsof je radio geen zender vindt. Zo’n constante toon zorgt ervoor dat alle andere omgevingsgeluiden – een lepel die valt of een kindje dat begint te huilen bijvoorbeeld – op de achtergrond verdwijnen. Het moet wel echt een constante toon zijn. Natuurgeluiden, baarmoedergeluiden of een hartslag kunnen bij sommige kindjes misschien ook rustgevend werken, maar zijn geen witte ruis. Laat het toestel gerust een hele nacht spelen, zo kunnen ze makkelijk verschillende slaapcycli aan elkaar linken zonder tussenin wakker te worden. Mocht je baby thuis rustig slapen, maar bij de onthaalouder of crèche heel ónrustig, kan je misschien vragen of daar ruis opgezet kan worden. Geef desnoods een draagbaar toestelletje mee. Je kan maar proberen, hé.”Lees ook: Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?
Slaaptrainer
Slaaptrainers – een schaapje of konijntje dat met kleur aangeeft wanneer de dag start - kan je inzetten vanaf de leeftijd van twee jaar. Vroeger mag ook, maar dan is het concept nog wel wat moeilijk te begrijpen. Vooral kindjes die er ’s morgens vroeg bij zijn, kunnen ermee geholpen zijn, maar dan moet je de slaaptrainer wel juist gebruiken. Als het kindje wakker wordt om 6 uur en jij wil graag dat hij slaapt tot 7 uur, stel dan niet 7 uur in, want de kans is heel klein dat het dan lukt. Ga voor haalbare tijden, en van zodra het werkt, kan je om de zoveel dagen de wektijd vijf minuutjes uitstellen. Is hij te vroeg wakker? Dan is het echt belangrijk dat hij in de kamer blijft tot het schaapje of konijntje wakker is. Op zo’n momenten is het moeilijk om niet toe te geven, zeker als je kindje aan het brullen is, maar consequentie is belangrijk. Als jij al de regels breekt, waarom zou hij ze dan naleven? Even doorbijten dus, om nadien de vruchten te plukken. Zelfs als je kindje geen vroege vogel is, kan een slaaptrainer nuttig zijn om de dag telkens op hetzelfde uur te laten starten. Zo creëer je rust en regelmaat. Eerder vertelde Nathalie ook al dat je kindje best op een donkere kamer slaapt, dat je de wakkertijden best niet overschrijdt, slaapassociaties moet vermijden en hoe je nachtvoedingen kan afbouwen.Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.
Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer