Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

123_baby_slaap_2020.jpg

dossier Nathalie Schittekatte startte als slaapcoach onder de naam Snuggles and Dreams en hielp ondertussen honderden gezinnen aan een betere nachtrust.

Slaapcoaching is relatief nieuw. Hoe heb jij zelf het concept leren kennen?

Mijn dochter was als baby echt geen goeie slaper. Ik had het er extra moeilijk mee, want toen ze vier maand oud was, zijn we voor mijn man zijn werk naar Canada verhuisd. Ik had geen werk dus ik vond het míjn taak om ’s nachts op te staan en ook overdag stond ik er alleen voor. Soms liep ik echt de muren op. Toen ze zes maand was, besloot ik dat het zo niet verder kon. Ik heb dan ontzettend veel gegoogeld en ontdekte zo dat ze een slaapassociatie had: ze kon alleen maar de slaap vatten als ze gewiegd werd en een flesje kreeg. Ik vond ook heel wat tips en die wierpen al snel vruchten af. Op dat moment wist ik helemaal niet dat er zoiets bestond als slaapconsulent. ’t Was pas toen ik per toeval een Instagramprofiel van een slaapcoach uit Nederland ontdekte, dat ik besloot om er ook voor te gaan. Ik heb dan een opleiding gevolgd, en voilà! In Nederland is het concept intussen vrij goed ingeburgerd, maar in België is het nog redelijk nieuw.

Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

Voor wie het nog niet kent: wat doet een slaapcoach precies of hoe ziet de behandeling eruit?

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst krijg ik een duidelijk beeld van de situatie, waarop ik een slaapplan op maat uitschrijf. Dat gaat heel breed, want er zit ook voedingsadvies bij, allerlei richtlijnen voor tutjes en dutjes enzovoort. Op basis van de persoonlijkheid van het kindje stel ik daarnaast ook verschillende methodes voor die volgens mij een oplossing bieden, en dat alles stuur ik via mail door. Van zodra de ouders mijn voorstel hebben doorgenomen, bellen we voor een eerste keer om de gekozen methode en eventuele vragen te bespreken. En dan gaan we van start.
Een persoonlijk traject duurt tien tot vijftien dagen
Gedurende tien of vijftien dagen volgen de ouders de afgesproken methode en richtlijnen, en houden ze alles bij in een logboek, waarop ik dagelijks feedback geef. Normaal hebben we enkel aan het einde van het traject opnieuw een gesprek, maar als ik merk op basis van dat logboek dat het niet goed gaat met de mama, neem ik wel eerder contact op. Mama’s nemen het vaak heel persoonlijk als het niet goed gaat met hun kindje. Ze zien het een beetje als falen, zeker mama’s die werken in de zorg. Die zijn ervan overtuigd dat zij wel zouden moeten weten hoe het moet, maar dat schuldgevoel is natuurlijk onterecht.

Lees ook: Mag je een kindje wakker maken?

Vormen de afstand en het tijdsverschil geen probleem?

Alles verloopt digitaal dus de afstand doet er niet toe, en het uurverschil speelt zelfs in ons voordeel. Als het hier namiddag is, is het in België al avond. Mama’s kunnen me met andere woorden onmiddellijk bereiken als het avondritueel of het slaappatroon in het honderd loopt. Nu, ik mis het thuisfront wel erg, dus we zijn wel van plan om terug te keren naar België.


Update: Intussen woont Nathalie opnieuw in België

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

Welke soort ouders komen bij jou aankloppen?

Allerlei ouders eigenlijk, al zijn het vooral mama’s (lacht). Mama’s van jonge kindjes zijn vaak onzeker. Ze willen er 100 procent zeker van zijn dat hun kindje niet om een andere reden huilt en zoeken dus iemand die hen daarin kan geruststellen. Aangezien ik al met veel baby’s gewerkt heb, kan ik ze wel die bevestiging geven. Mensen met oudere kindjes hebben daarentegen meestal al alles geprobeerd en contacteren me met een andere instelling: ‘Gij moet mij zeggen wat ik moet doen, want anders komt het hier nooit goed’ (lacht). Voor alle ouders daar tussenin, ouders die met andere woorden wel wat hulp willen, maar niet per se op zoek zijn naar begeleiding op maat, heb ik online slaapgidsen geschreven voor elke leeftijdscategorie. Die staan vol met zaken die ik adviseer qua voedingen, tutjes, dutjes, regelmaat, slaapomgeving enzovoort. Op mijn website vind je bovendien een dutjesgids die je gratis kan raadplegen. Mochten mama’s daarna nog vragen hebben of toch extra begeleiding willen, kunnen ze natuurlijk nog steeds een persoonlijk traject opstarten.

Lees ook: Vanaf wanneer kan je peuter in een groot bed slapen?

Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die maar enkele concrete vragen hebben?

Inderdaad. Zij mogen altijd een consultatie vragen via mail of telefoon. Ik geef trouwens veel gratis tips via mijn website en sociale media. Dankzij reacties en feedback blijf ik zelf ook voortdurend bijleren. Ja, het is druk (lacht). Intensief ook, maar het geeft zoveel voldoening.

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram