Hoeveel kost een kind?
nieuws
“Een kind kost evenveel als een huis”, zeggen ze wel eens. Maar klopt dat eigenlijk? Is een kind echt zo duur? En spreken we dan over een rijhuis of een villa?
Laten we even de rekening maken
De exacte kosten verschillen van gezin tot gezin. Uit studies van de Gezinsbond blijkt dat ouders met een hoger inkomen meer uitgeven aan de basisvoorzieningen van hun kind dan koppels die het met een lager loon moeten doen, dus focussen we op een gezinsinkomen van 2.317,68 euro netto. Basiskosten, denk daarbij aan onderdak, voeding, kleding, transport, gezondheid en energie, bedragen dan gemiddeld 301,99 euro per maand tijdens het eerste levensjaar van je kindje. Dat cijfer stijgt langzaam maar zeker, waardoor je tegen het derde levensjaar maandelijks op 335,37 euro moet rekenen, op z’n zes à 7 jaar 402,58 euro en op z’n 12 à 13 jaar 503,17 euro. Als hij 18 wordt, gaat het al naar de 600 euro per maand en als hij op z’n 24ste nog thuis woont, kost je dat zo’n 700 euro per maand.
Kinderopvang en onderwijs zitten nog niet in die minimumkost inbegrepen, dus de werkelijke som ligt nog veel hoger. En dan hebben we het nog niet eens over onverwachte kosten: wat als je kind ziek valt? Of extra zorg nodig heeft tijdens zijn ontwikkeling?
Sociale zekerheid: het onzichtbare, maar onmisbare financiële opvangnet
Gelukkig bestaat er zoiets als sociale zekerheid. In moeilijke tijden, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis, mogen we meer dan ooit in onze handen wrijven met dat systeem, denk maar aan betaalbare gezondheidszorg, tijdelijke werkloosheid en corona-ouderschapsverlof, maar eigenlijk speelt sociale zekerheid in elke fase van ons leven een belangrijke rol. Ook voor jonge en toekomstige ouders, vertelt Chris Seroyen, hoofd van de studiedienst van ACV: “Dankzij sociale zekerheid krijg je bijvoorbeeld een uitkering bij je moederschapsrust, kan de papa of mee-ouder genieten van geboorteverlof, kan je een beroep doen op ouderschapsverlof of zorgkrediet en bestaat er zoiets als kinderbijslag. Daarnaast maakt sociale zekerheid ook dat bijvoorbeeld een bevalling betaalbaar blijft, en dat je ook bij andere geneeskundige kosten een mooie tegemoetkoming krijgt. Kijk maar eens naar wat je betaalt aan een dokter en hoeveel je dankzij sociale zekerheid terugkrijgt van de mutualiteit.”
We mogen dus gerust concluderen dat een kind effectief een huis kost. Een kasteel zelfs, al hoeven wij enkel de ruwbouw te betalen.
Bronnen:
In samenwerking met ACV
Laatst bijgewerkt: september 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.