Gerelateerde artikels
6 tips om energiezuinig te koken
nieuws
We zijn er ons meer en meer van bewust dat energie een kostbaar goed is en dat het ook duurzaam moet zijn. Zowel overheid als bedrijven investeren volop in groene energie en een beter rendement. Huizen en huishoudtoestellen, verwarming en verlichting, transport en auto’s worden steeds energiezuiniger gemaakt. In onze dagdagelijkse manier van leven kunnen we zelf ook heel wat joules en kilowatts uitsparen, zoals tijdens het koken bijvoorbeeld.
1. Investeer in kwaliteitsvol materiaal: degelijke potten pannen (groen label) met een perfect platte bodem. Met een snelkookpan bespaar je heel wat energie en bewaar je beter de smaak en vitamines van de ingrediënten.
Potten en pannen die beschadigd of kromgetrokken zijn, horen niet meer thuis op je fornuis.
Potten en pannen die beschadigd of kromgetrokken zijn, horen niet meer thuis op je fornuis.
2. Zet de pot of pan eerst op een hoog vuur (als je gerecht dat toelaat) en draai het vuur lager zodra je ingrediënten voldoende warmte hebben om verder te garen. Probeer zoveel mogelijk na te garen zonder vuur.
3. Eenpansgerechten zijn energiezuinig, vooral met wokken zit je goed. Het vraagt een korte gaartijd en je hebt slechts één kookpit nodig!
4. Probeer ovengerechten zoveel mogelijk te combineren en gebruik de restwarmte van de oven om een gerecht warm te houden of na te garen.
5. Zet altijd het deksel op de pot bij een gerecht dat moet koken, zoals bijvoorbeeld een soep. Zo spaar je 60 à 70 % energie uit.
6. Gebruik alleen warm water als koud water geen optie is. Laat de dampkap niet langer aan dan nodig. In de zomer kan je bij matige dampontwikkeling tijdens het koken ook gewoon een venster openzetten.
Bron: www.velt.nu
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist