Citroenpassievruchtentaart
recepten
Deze citroentaart met een twist en extra passie is een toppertje.
En er is een alternatief deegrecept voor wie het glutenvrij wil of moet houden.
voor het zanddeeg: 15 minuten voorbereiding + 2 u. rusten in de koelkast + 10 minuten bakken per taart
voor de curd en het afbakken: 30 minuten voorbereiding + 30 minuten bakken per taart
Benodigdheden voor het zanddeeg
ronde taartvorm van 24 cm diameter (bij voorkeur met uitneembare bodem)
deegrol
bakparels (of droge rijst of droge bonen)
bakpapier
2 mengkommen
vershoudfolie
Benodigdheden voor de curd
citruspers
rasp
zeef
maatbeker
steelpannetje
Ingrediënten voor het zanddeeg
80 g harde (lactosevrije) margarine op kamertemperatuur
1 ei
40 g amandelmeel
180 g patisseriebloem
50 g Zusto of witte suiker
een snufje zout
Ingrediënten voor de citroenpassievruchtencurd
zeste van 2 citroenen
100 ml versgeperst citroensap (2 à 3 citroenen)
150 g Zusto
een snufje zout
50 ml passievruchtensap (5 à 6 vruchten)
4 eieren
100 g harde (lactosevrije) margarine op kamertemperatuur
- Klop de margarine mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met de deegkneder van je handmixer). Voeg er het ei aan toe.
- Doe er het amandelmeel bij en mix verder.
- Meng in een aparte mengkom de patisseriebloem samen met de Zusto of suiker en het zout. Schep nu lepel voor lepel het bloem-Zustomengsel bij de rest.
- Laat de keukenrobot verder kneden tot een stevige bal (of kneed verder met je handen). Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
- Vet een ronde taartvorm in met margarine en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte. Verplaats het deeg naar de bakvorm (door het bv. op je deegrol op te rollen, dat werkt makkelijk) en snijd het overtollige deeg weg. Leg bakpapier op de bodem en giet er bakparels (of droge bonen of droge rijst) in uit.
- Bak het deeg ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem volledig afkoelen voor je hem begint te vullen.
- Doe de zeste samen met het citroensap, de Zusto en het zout in een steelpan.
- Zeef het sap van de passievruchten zodat de pitjes niet meekomen. Voeg het passievruchtensap toe aan het steelpannetje.
- Doe er de eieren bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Verhit de massa op een middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (ca. 10 minuten). Wanneer het een yoghurtachtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de margarine aan toe. Blijf roeren tot de margarine volledig gesmolten is.
- Wil je een ultragladde curd? Dan kan je die nog eens door een zeef halen om de zeste te verwijderen.
- Stort de curd over het (al blind gebakken) zanddeeg en bak nogmaals 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Glutenvrij taartdeeg
10 minuten voorbereiding + 1 u. rusten in de koelkast + 15 minuten bakken per taart
120 g amandelmeel
120 g (glutenvrije) havermout
1 ei
20 g ahornsiroop
30 g (lactosevrije) harde margarine
een snufje zout
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de taartvorm in met wat margarine.
- Doe het amandelmeel samen met de havermout in een blender of hakmolentje. Mix fijn tot een meelmengsel.
- Klop het ei los in een kommetje en doe dat bij het meel. Voeg vervolgens de ahornsiroop, de koude margarine en het zout toe.
- Kneed alles met je handen tot een bal. Het is normaal dat het deeg nog wat kleverig is. Is het deeg echt nog té nat, doe er dan nog een eetlepel amandelmeel bij. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
- Leg de bal op een vel bakpapier en druk plat met je handen Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg tussen het bakpapier uit tot ca. 3 mm dikte.