Gerelateerde artikels
Donderdag Veggiedag: plaattaart met champignons, kerstomaten en rode ui
recepten
Weinig tijd of weinig zin om lang in de keuken te staan? Maak dan deze vegetarische plaattaart met champignons, kerstomaten en rode ui.
Een plaattaart is een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag. Je snijdt de groenten, smijt ze op een lap bladerdeeg en schuift ‘m zo de oven in. Easy does it.
VOOR 1 PLAATTAART
- 1 rol bladerdeeg
- 150 gram bruine champignons, in plakjes
- 150 gram kerstomaatjes, gehalveerd
- ½ rode ui, in ringen
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- blaadjes van 2 takjes tijm
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 ml room of crème fraîche
- 1,5 eetlepel pesto
- Handvol rucola
- Peper
- Parmezaanse kaas (optioneel)
HET RECEPT VOOR PLAATTAART MET CHAMPIGNONS, KERSTOMATEN EN RODE UI
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Bak de champignons op middelhoog vuur samen met de tijm even aan in de olijfolie. Doe er na 2 minuten de knoflook bij en bak nog 2 minuten door. Zet apart.
- Meng de room of de crème fraîche met de pesto.
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork een paar rijen gaatjes in tot een cm van de randen, zodat het deeg straks niet nat wordt in de oven.
- Besmeer het deeg met het pestomengsel. Houd 1 cm van de randen vrij. Beleg met de champignons, ui en kerstomaatjes en maal er flink wat peper over. Vouw de randjes een beetje om.
- Zet de plaattaart 20 tot 25 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin kleurt.
- Haal uit de oven en beleg met de rucola en eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Auteur: Lai-Wah Chong