Hoe kan je een pompoen gemakkelijk versnijden?

In dit artikel
Hoe kan je een pompoen gemakkelijk versnijden?

dossier

Het is het seizoen van de pompoen. Dat is een lekkere en veelzijdige groente, maar ze laat zich niet zonder slag of stoot versnijden. En toch is deze klus heel gemakkelijk te klaren…

Lees ook: Hoe gezond is een pompoen?

123-h-pompoen-10-20.jpg
De beste manier om een pompoen te snijden is om hem zacht te maken voordat je hem snijdt. Het idee is om hem een beetje voor te koken, zodat je hem makkelijker kunt schillen en snijden. Tenzij je een hele grote oven, magnetron of steelpan hebt, moet je de pompoen in vieren snijden voor het voorkoken. 

Pompoen voorsnijden

  • Was de groente goed voor het snijden.
  • Neem een groot, scherp mes.
  • Snijd de uiteinden bij om een stabiele basis te creëren voor de rest van het snijden.
  • Draai de pompoen zodat een van de gesneden kanten als basis dient en de andere kant plaats biedt aan het mes voor de rest van het snijden.
  • Snijd de groente in tweeën en verwijder de zaden en vezels met een lepel.
  • Snijd hem weer doormidden. Als je de kracht en moed hebt, kun je de rest van de pompoen op deze manier schillen en snijden. Om het makkelijker te maken, kun je de pompoen als volgt een beetje zachter maken.

Pompoen versnijden

Laat de pompoen zacht worden, zodat je hem kan schillen en in kleinere stukken kan versnijden. Dat kan op verschillende manieren. 

  • Casserole: dompel de stukken 10 minuten onder in kokend water. Daarna schillen en snijden.
  • Oven: doe de stukken pompoen 5 tot 10 minuten in de oven op de maximale stand.
  • Magnetron: kook de stukken pompoen een paar minuten in de magnetron op hoog vermogen. Prik de pompoen eerst in, anders ontploft hij. 

Moet je een pompoen schillen?

De schil van pompoen is harder, dikker en minder aangenaam in de mond, zelfs als hij gekookt is, maar het is niet per se nodig om de pompoen te schillen. Integendeel, de schil zit boordevol voedingsstoffen, dus je kunt jezelf wat werk besparen door de pompoen met schil te koken. Spoel de schil wel goed af om alle resten van pesticiden en aarde te verwijderen. Kies bij voorkeur een biologische versie van de groente. 

Bronnen:
https://www.bhf.org.uk
https://www.webmd.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram