Gerelateerde artikels
Kalkoenrollade in pancetta met een vulling van citroen en pijnboompitten
recepten
Als er dit jaar een lekkere, al dan niet gevulde, kalkoen op het kerstmenu staat, dan hebben we dat te danken aan de Amerikanen. Daar is het een traditie om zowel op Thanksgiving Day als op kerstmis kalkoen te eten.
Laat je inspireren door dit christmassy recept.
30 minuten bereiding – 3 uur gaartijd
Serveer met gestoofde wortels of witloof en kroketten.
Serveer met gestoofde wortels of witloof en kroketten.
INGREDIENTEN voor 6 à 8 personen
Voor de vulling
25 g boter
1 el olijfolie
2 uien
150 g pancetta of bacon in blokjes of lardons
50 g pijnboompitten
4 lookteentjes
25 g salieblaadjes
40 g platte peterselie
zeste van 2 biocitroenen
1 ei
100 g wit broodkruim
Voor de rollade
3 kg kalkoenborst met vel in enveloppe gesneden
boter
20 sneetjes pancetta
Voor de saus
300 ml droge witte wijn
300 ml kippenbouillon
140 ml crème fraîche
1 handje platte peterselie, gesnipperd
BEREIDING
1. Maak eerst de vulling
- Verwarm de boter en de olijfolie in een grote bakpan en laat de fijngesneden ui 10 minuten stoven zonder dat hij bruin kleurt. Doe hem in een kom.
- Laat de pancettablokjes 5 minuten goudbruin bakken in dezelfde pan en voeg dan de pijnboompitten, de fijngesnipperde look, de grofgesneden salieblaadjes en de citroenzeste toe. Laat ze 1 minuut bakken tot de pijnpitten bruin kleuren.
- Roer de fijngesneden peterselie onder het mengsel en voeg het bij de uien.
- Bind alles met het broodkruim, het losgeklopte ei en kruid met peper en zout.
2. Leg de pancetta klaar
- Leg een vel bakpapier van 50 op 60 cm open, gebruik desnoods twee vellen die je samenvoegt via een frommel.
- Boter het papier licht in en leg er horizontaal, op gelijke afstand, 5 stukken keukentouw op die de kalkoenrollade straks moeten samenbinden.
- Leg daarop, in het midden van het papier, de plakken pancetta in een geweven ruitpatroon.
3. Maak de rollade
- Leg de opengevouwen kalkoenborst met het vel op de pancetta en snij hem een paar keer in. Zorg ervoor dat je daarbij het vel van de kalkoen niet beschadigt.
- Bedek de borstvlees met plasticfolie en rol het vlees met een deegrol uit tot het ongeveer 5 cm dik is.
- Snij de zijkanten bij tot het vlees een rechthoek vormt maar laat het vel intact.
- Kruid het vlees met peper en zout, leg de vulling in het midden over de volle lengte en smeer ze uit in beide richtingen.
- Rol de kalkoen op via de pancetta en bind de touwtjes een voor een vast.
- Wikkel de rollade in de aluminiumfolie en draai ze met de pancetta naar boven.
Deze rollade kan je twee dagen bewaren in de koelkast.
4. Bak af
- Laat de oven voorverwarmen op 190 °C, leg de kalkoenrollade in een braadslee en laat ze 120 minuten (40 minuten per kilogram) braden. Je kunt ook een spies in het midden van het vlees prikken om de gaarheid te checken: komt de spies er heet uit en loopt er helder sap uit de kalkoen, dan is hij gaar.
- Verwijder het papier de laatste 10 minuten van de gaartijd.
5. Haal de kalkoen uit de oven, dek hem af met folie en laat hem minstens 10 minuten rusten
6. Maak de saus
- Schraap de sappen en de braadresten uit de braadslee en doe ze samen met de wijn in een sauspan.
- Laat voor de helft inkoken, voeg dan de bouillon toe en laat opnieuw voor de helft inkoken.
- Voeg de room toe en laat licht inkoken.
- Kruid naar smaak en werk af met de peterselie.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist