Gerelateerde artikels
Recept: Gezonde paella
recepten
Een 'paella-lookalike' wokgerecht op basis van bloemkoolrijst, vis en zeevruchten.
Hier worden mosselen, pladijsfilet en inktvis gebruikt, maar je kunt ook andere vis, schaal- en schelpdieren erin verwerken (bv. gamba's, langoustines, venusschelpjes...) of een deel van de vis vervangen door blokjes kip of konijn.
Ingrediënten voor 2 personen
40 g chorizo, in blokjes1 ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
1 potje saffraanpoeder (0,1 g)
6 mosselen
200 g pladijsfilet in reepjes
100 g inktvis in ringen
200 g tomatenblokjes (uit blik)
1 kl kalfsfondpoeder
75 g (diepvries)erwten, drooggedept
1 à 2 el olie geschikt om te bakken (bv. arachide)
280 g (diepvries)bloemkoolkorrels
1 limoen
optioneel: een scheutje witte wijn
Bereiding
- Wok de chorizoblokjes op hoog vuur tot de vetdeeltjes smelten en bak daarin de ui en knoflook.
- Roer het saffraanpoeder erdoor en schuif de inhoud van de wok dan wat opzij om plaats te maken voor de mosselen. Blus met de witte wijn en laat een paar seconden uitdampen.
- Voeg de tomatenblokjes en het kalfsfondpoeder toe, kruid met peper en zout. Roer goed om en bedek de mosselen met de tomatenmix zodat ze mooi kunnen garen.
- Zodra de tomaat wat aangebakken is, voeg je de erwten toe en laat je ze een paar seconden bakken.
- Doe de olie in de wok en voeg dan de bloemkoolkorrels toe. Kruid met peper en zout en laat alles nog een 2-tal minuten garen. Roer af en toe goed om.
- Doe dan de pladijsreepjes erbij en roer ze voorzichtig onder het mengsel tot ze gaar zijn.
- Maak plaats op de bodem van de wok, voeg eventueel nog wat olie toe en bak last minute de inktvisringen. 10 seconden langs beide zijden volstaat als ze mooi dun gesneden zijn.
- Serveer elke portie met een plakje limoen.
Tip
Als je diepvriesbloemkoolkorrels, -garnalen of -inktvisringen gebruikt, laat je ze best eerst helemaal ontdooien in de koelkast (en dan goed droogdeppen) voor je ze in de wok doet. Ga je voor gepelde diepvriesgarnalen, bak ze dan eerst aan in wat olie voor je de tomaten toevoegt. Haal ze daarna uit de pan en voeg ze opnieuw toe (om ze verder te garen) op het moment dat je de bloemkoolrijst erbij doet.
Een gerecht uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten' - 'Byebye jojo'
van Hilde Deweer
foto: Heikki Verdurme
uitgegeven door Pelckmans/Forte Culinair
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist