Gerelateerde artikels
Nasi goreng met gamba's, kip en Chinese kool
recepten
Wat steak met friet is voor de Belgen, is nasi goreng voor de Indonesiërs, met andere woorden: een nationaal gerecht.
De nasi (gekookte rijst) wordt gebakken in de wokpan, vergezeld van gamba's, kip, groente en heel veel lekkere smaakmakers!
Ingrediënten voor 4 personen
350 g basmatirijst16 (diepvries)gamba's
2 wortelen
2 uien
6 teentjes knoflook
2 rode chilipepers
300 g Chinese kool (of wittekool)
6 lente-uien
2 kleine kipfilets
5 el sesamolie (of mix sesamolie + arachideolie)
4 el ketjap manis
1 el honing
2 kl sambal oelek
kurkuma
komijnpoeder
2 kl garnalenpasta (trassilà
50 g gefrituurde uitjes (kant-en-klaar)
Bereiding
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking, laat hem uitlekken en doe hem in een ovenschaal. Roer de korrels los met een vork en laat de rijst afkoelen tot op kamertemperatuur. Dek hem af en zet hem 1 uur in de koelkast.
- Pel de (ontdooide) gamba’s.
- Snijd de wortelen in kleine blokjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verwijder de zaadlijsten van de chilipepers en snipper ze fijn. Snijd de kool en de lente-uien in fijne reepjes. Snijd de kipfilets in blokjes.
- Verwarm 4 el sesamolie in een grote wok op een hoog vuur. Schroei de kippenblokjes rondom dicht en schep ze uit de wok. Roerbak de ui, de knoflook, de chilipeper, de kool en de wortel tot de wortel beetgaar is en voeg dan de sojasaus, de ketjap manis, de honing, de sambal oelek, een snufje kurkuma, een snufje komijn en de garnalenpasta toe. Roerbak ongeveer 2 minuten en doe de kippenblokjes erbij.
- Bak de gamba’s ongeveer 2 minuten in een pan met wat sesamolie tot ze mooi roze zijn en voeg de lente-uien toe. Laat nog 1 minuut meestoven.
- Doe 2 eetlepels water in de pan van de gamba’s en roer de aanbaksels los. Giet het vocht bij de gewokte groenten.
- Roer de rijst onder de wokschotel en werk elk bord af met gefrituurde uitjes.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist