Gerelateerde artikels
Op deze manier maak je spruitjes lekker, zelfs voor je kinderen
recepten
Brusselse spruiten zijn niet het meest geliefde gerecht bij de doorsnee Belg, laat staan bij kinderen. Met dit recept kan daar verandering in komen, zowel geschikt als een snackje of als aanvulling bij een andere maaltijd.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 1kg spruiten
- 60 milliliter (=4 eetlepels) olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 theelepel keukenzout
- 1 theelepel rode chilipepervlokken
- 226 gram geraspte mozzarella
- 22 gram geraspte parmezaan
- Een halve citroen als afwerking
Geplette spruiten met kaas
Laat de spruiten schrikken. Vul een grote kom met ijsblokken en water, zet deze even opzij.
Vul een kookpot met water en voeg het keukenzout toe.
Breng het water aan de kook en voeg de spruiten toe. Laat ze koken tot je er met een vork kan in prikken, dit zal na z’n 10 minuten zijn.
Haal de spruiten voorzichtig met een schuimspaan uit de kookpot, leg ze vervolgens in de kom met ijswater tot ze koud genoeg zijn om vast te nemen.
Dep ze droog met een propere handdoek.
Kruiden en pletten. Verwarm de oven op 230°C en leg twee bakplaten met bakpapier klaar.
Neem een grote kom en meng de olijfolie, het appelazijn, zout en de rode chilipepervlokken. Voeg vervolgens de spruiten toe en roer voorzichtig door de kom, zodat de kruiden gelijk zijn verdeeld.
Verdeel de spruiten over de twee bakplaten en gebruik een glas om ze te pletten. Je moet ze niet helemaal plat duwen, enkel een oppervlakte creëren voor de kaas.
Bakken en braden. Sprenkel de mozzarella over de spruiten, gevolgd door een beetje parmezaan.
Plaats de bakplaten in de oven voor z’n 10 minuten, tot de kaas mooi gesmolten is.
Werk af met de citroen.
Smakelijk!