Gerelateerde artikels
Pampushki
recepten
Pampushki is een hartig brood uit Oekraïne dat overgoten wordt met een persillade en lauwwarm wordt geserveerd.
(Voor)bereiden: 35 minuten
Rusten: 10 minuten
Rijzen: 1.30 uur
Baktijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 12 stuks
1 zakje gedroogde gist160 ml lauwwarm water
300 g tarwebloem (T45)
3 el olijfolie + extra
1 afgestreken el suiker
1 afgestreken tl zout
1 eidooier
Voor de persillade
2 teentjes knoflook
5 takjes peterselie
2 el olijfolie
1 afgestreken tl zout
1 el water
Bereiding
- Los de gist op in het lauwe water en laat 10 minuten rusten.
- Meng de bloem, het gistmengsel, de olijfolie, suiker en het zout in de mengkom van een mixer met deeghaak. Kneed 5 minuten op lage snelheid, voer de snelheid op en kneed nog 3 minuten door. Dek af met een schone doek en laat 1 uur rijzen.
- Pel intussen voor de persillade de knoflook, haal zo nodig de kiem eruit en pers de knoflook met een knoflookpers. Snijd de peterselie fijn. Meng alle ingrediënten voor de persillade.
- Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 stukken. Vorm er bolletjes van en leg die met voldoende tussenruimte op een met olie ingevette bakplaat. Dek af en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de eidooier los en bestrijk de broodjes ermee. Bak de broodjes in 25 minuten gaar in de oven.
- Giet de persillade over het nog warme brood en eet het lauwwarm.
van Sophie Dupuis-Gaulier
een uitgave van Lannoo
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist