Preistammetjes met gamba's en komkommersalsa

123-h-BMM-preistam-gamba-06-22.jpg

recepten

Als je diepvriesgamba's gebruikt, zorg je er beter voor dat ze helemaal ontdooid en drooggedept zijn. Zo lengen ze de marinade niet aan met hun dooivocht en kunnen ze de marinade goed opnemen.

Als je jong, frisgroen citroengras gebruikt en het in ragfijne reepjes snijdt, hoef je het na de bereiding niet uit je gerecht te vissen. Het is wel cruciaal dat je het houterige uiteinde en de harde buitenste laag verwijdert voor gebruik. Wat je niet meteen nodig hebt, kun je invriezen.

Ingrediënten voor de marinade
1/4 chilipeper
1/2 stengel frisgroen citroengras, in fijne plakjes
1 klein knoflookteentje, gesnipperd
4 el olijfolie geschikt om te bakken
3 el sojasaus

Ingrediënten voor 2 personen
8 à 10 gamba's, gepeld en darmkanaal verwijderd
1 dikke preistengel
1 (bio)komkommer
2 el sushiazijn (rijstazijn)
2 el extra vierge olijfolie
1 à 2 el smeerbare verse geitenkaas (genre Chavroux, Mme Loïc...)

Bereiding
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de gamba’s in een schaal die net groot genoeg is en verdeel de marinade erover. Laat ze bij voorkeur een uurtje trekken.
  • Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Maak ondertussen de komkommersalsa: schil de komkommer en snijd met een dunschiller rondom repen eraf tot je bij de pitten komt. Droog de komkommerreepjes in een keukenhanddoek en snijd ze in stukjes. Dep ze nog eens goed droog en meng met de sushiazijn, olijfolie en verse geitenkaas. Kruid met peper en fleur de sel.
  • Snijd het groen van de prei af en halveer het witte deel van de stengel in de lengte. Maak beide helften schoon onder de koudwaterkraan, droog goed af en snijd elke helft in 4 gelijke stukken. De buitenste laag van de prei hoef je niet te verwijderen, dat doen we na het bakken.
  • Wrijf een ovenschaal in met olijfolie die geschikt is om te bakken, leg de prei erin met de opengesneden kant naar beneden, wrijf in met olie en kruid met peper en zout. Laat de prei een kwartier garen in de oven, dek dan af met aluminiumfolie of bakpapier en laat nog 10 à 15 minuten (afhankelijk van de dikte) verder garen.
  • Gril de gamba’s 5 minuten voor de preistammetjes gaar zijn en bedruip ze ondertussen met de marinade.
  • Neem de prei uit de oven en verwijder zijn buitenste, taaie laag vlak voor het serveren. 
  • Schik de gamba’s, preistammetjes en komkommersalsa op de borden. 

TIP
Maak een extra preistammetje als basis voor een lekkere dressing. Mix het preistammetje met 3 el verse smeerbare (geiten)kaas of Griekse yoghurt, 1 el sushiazijn, 1 mespunt mosterd en verse kruiden zoals bieslook en peterselie.

123-h-coverBMM-12-21.jpg
Een recept uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten' - 'Byebye jojo'
van Hilde Deweer
uitgegeven door Pelckmans/Forte Culinair

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram