Gerelateerde artikels
Recept: slaatje met aardbei, ham, feta en meloen
recepten
Aardbeien zijn er in allerlei kleuren, smaken en structuren. Zoveel verschillende rassen die vaak klinkende namen krijgen. Wat dacht je van Karina, Korona, of Florence op je dessertbord? Of voel je meer voor Rumba, Polka en Lambada bij een bolletje roomijs? De bite gaat van zacht tot stevig. De smaak van zoetzuur tot zoet met een aantal buitenbeentjes zoals bv. de Assietta die naar rijpe ananas smaakt, de Perle de Praagha die doet denken aan framboos en Nova Gento die smaakt zoals de bosaardbei.
Bij de fruitsoorten is de kiwi de kampioen als leverancier van vitamine C, maar de aardbei staat verdienstelijk op de tweede plaats. Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar.
Ingrediënten voor 1 persoon
- een paar blaadjes eikenbladsla
- een paar jonge spinazieblaadjes
- 5 ringetjes Spaanse ui
- halve avocado
- een 5-tal bolletjes cavaillon
- 12-tal kleine aardbeien
- 2 plakken Bayonneham
- stukje fetakaas
- 1 el geroosterde amandelschilfers
- 5-tal olijven
Voor de dressing
- 1 kl gedroogde zuiderse/Italiaanse kruidenmix
- 1 el olijfolie van topkwaliteit
- anderhalve el rode balsamico
- fleur de sel
- peper
- wat sap van de cavaillon
Hoe maak je zo’n zomers slaatje?
- Was de slablaadjes en schik ze op het bord. Leg daarop de krokante uiringen en de avocado, die zorgt voor smeuïgheid.
- Verdeel de aardbei en de cavaillon erover, die zorgen voor een zoet accent.
- Trek de Bayonneham in repen en verkruimel de fetakaas, die geven de hartige noot aan je slaatje.
- Garneer dit alles met olijven en geroosterde amandelschilfers, die zorgen voor wat bite.
- Werk af met de zuiderse dressing.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist