Vijgengratin
recepten
De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). Vijgen worden voornamelijk rauw of gekonfijt (geconserveerd in suiker) gegeten. De vruchten kunnen ook tot jam verwerkt worden. Als rauw product kan de schil er handmatig afgepeld worden. Het zachte vruchtvlees dat hierna overblijft, kan zonder enige bereiding worden gegeten.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Recept Vijgengratin
Ingrediënten
1 vijg per persoon
2 eidooiers
2 eidopjes suiker
4 eidopjes witte wijn
Snijd de vijgen in halvemaan partjes en schik ze in een vuurvaste, met boter ingesmeerde schaal.
Doe de eidooiers met de suiker en de wijn in een steelpannetje. Al kloppend met een garde heel langzaam aan de kook brengen (’premier bouillon’).
Het mengsel wordt een beetje dik.
Giet het eimengsel over de vijgen in de schaal en zet die ongeveer 5 minuten onder een hete grill tot het gerecht bovenop licht gebruind is.
Uit: Het rijk van kwee en vijg, Ria Loohuizen
Uitgeverij: Atlas, 2003