Chikungunya koorts in Italië

nieuws Sinds begin juli woedt er een epidemie van de tropische Chikungunya koorts in het noordoosten van Italië in de omgeving van Ravenna. Tussen juli en september werden meer dan 200 gevallen vastgesteld. Het is niet de eerste keer dat deze ziekte in Europa wordt gesignaleerd, maar wel de eerste keer dat ze zich hier verspreidt.
Chikungunya is een ziekte die wordt overgebracht door muggen. Wie wordt geprikt en besmet krijgt hoge koorts, meestal gepaard gaande met hevige gewrichtspijnen in de enkel, pols, vingers. Andere mogelijke symptomen zijn zwellingen, huiduitslag, lichte bloedingen (tandvlees). Meestal verloopt de aandoening goedaardig en treedt genezing op na een week, maar soms kunnen er nog langdurig (weken tot maanden) gewrichtspijnen aanwezig blijven. Uitzonderlijk kan bij zeer jonge kinderen meningo-encephalitis optreden. Er zijn ook een aantal sterfgevallen beschreven, vooral bij fragiele bejaarden.
Er bestaan geen vaccins of medicijnen om het Chikungunya virus te bestrijden. Alleen muskietennetten en anti-muggenmiddelen met deet bieden bescherming. Mede daardoor kon het virus vorig jaar een kwart van de bevolking van het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan besmetten. 180.000 eilandbewoners werden ziek, honderd overleden. La Réunion is een populaire toeristenbestemming voor Europese reizigers en Franse medici in Frankrijk hebben de ziekte al aangetoond bij mensen die uit het Indische oceaan gebied zijn teruggekeerd.

De tijgermug (Aedes albopictus) die het virus bij zich kan dragen leeft normaal vooral in Azië. De mug is te herkennen aan witte strepen op zijn lichaam en poten. In tegenstelling tot andere muggen is deze mug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering.
De mug werd ook al in België en Nederland gesignaleerd. Men vermoedt dat ze mee ingevoerd wordt met o.a. het water waarin bamboeplantjes vervoerd worden. Overwogen wordt om de bamboe te laten vervoeren in een gel in plaats van water, maar hiervoor moet eerst aangetoond worden dat de mug blijvend in onze contreien gedijt en dat ze een risico met zich mee zou kunnen brengen.
In België werd al in 2004 van een tijgermuggenpopulatie in een bandenopslag van een recyclingbedrijf in Oost-Vlaanderen melding gemaakt. Het bedrijf importeerde banden uit de Verenigde Staten en Japan, waarmee de tijgermug waarschijnlijk naar Europa was gekomen. Sindsdien bestaat er in België een programma voor een verhoogd toezicht op de opslagplaatsen van autobanden.
In België heeft de Hoge Gezondheidsraad zopas een advies uitgebracht betreffende het (tijdelijk)Aedes albopictus uitsluiten van bloeddonoren die in het buitenland verbleven hebben en mogelijk besmet kunnen zijn met het virus. Het virus kan namelijk ook overgedragen worden via bloed (of organen) van besmette personen. Ook in Nederland hebben een aantal bloedbanken maatregelen genomen om te voorkomen dat reizigers uit Azië (o.m. Indië, Zuid-Oost-Azië en de Filippijnen), Réunion en de omgeving van Ravenna nog bloed zouden geven.


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram