Helpt kurkuma tegen gewrichtsproblemen?
nieuws
Middelen op basis van kurkuma worden tegenwoordig aangeprezen tegen gewrichtsproblemen en ontstekingsverschijnselen.
Wat is kurkuma?
Kurkuma of geelwortel is een kruid dat gewonnen wordt uit de wortel van Curcuma longa, een plant uit de gemberfamilie. Het is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder (curry).
Het actieve bestanddeel, curcumine, wordt in de traditionele Indische en Chinese geneeskunde gebruikt voor de behandeling van allerlei kwalen waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, dementie, prostaatklachten en zelfs kanker.
Werkt kurkuma tegen gewrichtsproblemen?
Laboratoriumonderzoek en experimenten bij proefdieren wijzen inderdaad op een gunstig effect bij gewrichtklachten en ontstekingsverschijnselen, maar er is tot nu toe te weinig betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bij mensen verricht.
Dat besluit het officiële Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) uit een analyse van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en op basis van eigen onderzoek. Ook de beweerde effecten tegen bijvoorbeeld huid-, prostaat- en leverkanker en tegen postmenopauzale klachten zijn volgens het NCCAM onvoldoende aangetoond.
Volgens de Natural Medicines Comprehensive Database kan kurkuma mogelijk een gunstig effect hebben tegen maagklachten (dyspepsie) en tegen gewrichtsklachten. Voor andere beweerde effecten bij o.m. huidkanker, reumatische artritis, menstruatieproblemen, leverproblemen, dementie enzovoorts ontbreken daarentegen de nodige bewijzen.
Op de wetenschappelijke Q-box website van het Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers (IPSA) worden in een recent bericht twee overzichtsartikelen over de werking van kurkuma op ontstekingsverschijnselen besproken. Volgens de eerste studie zijn de anti-oxidatieve en ant-inflammatoire eigenschappen van curcumine duidelijk aangetoond. Maar in deze studie komt geen enkel onderzoek bij mensen aan bod. In het tweede overzichtsartikel worden twee studies met betrekking tot gewrichtsklachten bij mensen uit 1980 en 1991 besproken die een gunstig effect van kurkuma op o.m. ochtendstijfheid, pijn en zwelling zouden aantonen.
Is kurkuma veilig?
De NCCAM beschouwt het gebruik van kurkuma veilig bij de meeste volwassenen. Hoge dosissen en langdurig gebruik kan wel maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree) veroorzaken.
Kurkuma wordt afgeraden voor volgende personen:
• mensen met galblaasproblemen;
• zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven;
• mensen die geneesmiddelen tegen bloedklonters ('bloedverdunners') nemen.