Mag je etherische of essentiële oliën innemen?

Getty_essentiele_olie_aromatherapie_2024.jpg

dossier

Etherische of essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde, natuurlijke extracten die worden gewonnen uit verschillende delen van planten, zoals bloemen, bladeren, schors en wortels. Ze worden "etherisch" genoemd vanwege hun vluchtigheid; ze verdampen snel bij blootstelling aan lucht en warmte.

Essentiële oliën worden al eeuwenlang gebruikt in huidverzorging en aromatherapie, waarbij de geur en de samenstelling van de olie invloed kunnen hebben op het fysieke en emotionele welzijn. Je kan ze bijvoorbeeld verdampen, toevoegen aan je bad, of gebruiken bij een massage. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat niet alle oliën geschikt zijn voor direct gebruik op de huid, omdat ze een huidreactie kunnen veroorzaken. Ook oraal gebruik kan gevaarlijk zijn. 

Lees ook: De heilzame eigenschappen van macadamia-olie

Lees ook: Aromatherapie: gewoon wat verhaaltjes of echt efficiënt bij kwaaltjes?

Lees ook: Aromatherapie voor beginners

Essentiële olie kan giftig zijn

Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat sommige olie enkel geschikt is voor uitwendig gebruik of verdamping. Eucalyptus of tea tree olie bijvoorbeeld. Andere oliën, zoals citroenolie of pepermuntolie, kunnen wel ingenomen worden, maar ook daarbij is voorzichtigheid geboden. Essentiële oliën zijn namelijk zeer geconcentreerd en kunnen toxisch zijn wanneer ze onjuist worden ingenomen. Vooral bij langdurige of overmatige inname kunnen deze oliën schade aanrichten aan vitale organen. Het is dus belangrijk om de maximale hoeveelheid niet te overschrijden.

Daarnaast moet je sowieso ook de olie juist verdunnen in een ‘draagolie’ zoals olijfolie of kokosolie. Doe je dat niet, of neem je de olie bijvoorbeeld in met water, dan kan de pure etherische olie ernstige schade veroorzaken aan de slijmvliezen van de mond, keel en spijsverteringskanaal. 

Hoewel bepaalde olie geschikt kan zijn voor inwendig gebruik, kan je dus toch beter overwegen of het wel het risico waard is.
In elk geval kan je beter op voorhand overleggen met een arts, of je laten begeleiden door een gespecialiseerd aromatherapeut, zodat je de juiste olie gebruikt, de correcte dosis en duurtijd hanteert en de olie verdunt zoals het hoort.

Lees ook: Lavendel- en theeboomolie werkt als hormoonverstoorder

Lees ook: Hoe kan je eucalyptus(olie) gebruiken?

Lees ook: Huismiddeltjes: tuinkruiden voor je huid en haar

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.fda.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram