Reanimatie mag niet te snel gebeuren

123-man-ongeval-ehbo-reanim-170_08.jpg

nieuws Reanimatie door zogenaamde hartmassage waarbij de borstkas wordt ingedrukt, mag niet te snel gebeuren. Wanneer de reanimatie te snel gaat, wordt ze minder efficiënt. De diepte van de compressies heeft namelijk een erg belangrijk effect op de slaagkans van een reanimatie. Dat is de opvallende conclusie van een studie aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Tijdens het onderzoek werden reanimaties op 133 patiënten geanalyseerd, allen uitgevoerd door professionele hulpverleners. De diepte van de compressies (het indrukken van de borstkas) hebben een erg belangrijk effect op de slaagkans van een reanimatie. Wereldwijd geldt een minimale diepte van 5 centimeter. Diepere borstcompressies zorgen ervoor dat er meer bloed stroomt naar het hart en de hersenen, de belangrijkste organen om in leven te blijven. Net om die diepte te garanderen, mogen de compressies niet te snel na elkaar gebeuren. Het UZA legt een bovengrens vast van 145 keer drukken per minuut. Bij sneller drukken daalt de diepte van de compressies onder de 4 cm.


Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram