Rookverbod vermindert luchtweginfecties bij kinderen
nieuws
Een rookvrije wetgeving zorgt aantoonbaar voor een vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum samen met enkele Engelse ziekenhuizen naar de gezondheid van Engelse kinderen tot de leeftijd van 14 jaar.
Met name in de eerste levensjaren zijn kinderen bijzonder vatbaar voor het oplopen van een luchtweginfectie. In de meeste gevallen zijn de klachten mild en gaan vanzelf over. Toch worden er ieder jaar wereldwijd naar schatting zo'n 11,9 miljoen kinderen naar het ziekenhuis gebracht met een ernstige luchtweginfectie. Maar liefst 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar komen jaarlijks zelfs te overlijden aan de gevolgen van de aandoening. Ongewild meeroken is één van de grote risicofactoren voor kinderen als het gaat om het krijgen van een longziekte.
De studie analyseerde in totaal meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames omwille van een luchtweginfectie tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrij wetgeving in Engeland in 2007 bleek het aantal kinderen dat opgenomen werd in het ziekenhuis met een zware luchtweginfectie direct met 3,5 procent te zijn afgenomen. In de jaren daarna daalde het telkens nog eens 0,5 procent per jaar. Voor infecties van de lage luchtwegen (zoals longontsteking) werd zelfs een daling van bijna 14% gezien. In absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo'n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten, zo besluiten de onderzoekers. Het onderzoek zal nu overgedaan worden in Nederland.