Mag je zwanger worden na een maagverkleining?
nieuws Zwanger worden na een bariatrische ingreep is geen probleem. Je moet wel minstens 12 tot 24 maanden wachten om zwanger te worden tot je gewicht weer min of meer stabiel is. Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap voelen vele vrouwen zich bovendien misselijk en moeten ook vaak braken, wat het herstelproces van een pas geopereerde maag niet ten goede komt.
Lees ook: Maagverkleining: voor wie?
• Mogelijk ben je door het gewichtsverlies na een bariatrische operatie vruchtbaarder en sneller zwanger. Bovendien wordt orale anticonceptie (‘de pil’) soms minder goed in het lichaam opgenomen na bariatrische heelkunde en is de betrouwbaarheid van ‘de pil’ als anticonceptiemiddel dus niet meer gegarandeerd. Dat is zeker het geval wanneer je een gastric bypass of een andere malabsorptie-ingreep hebt gehad. Overleg met je huisarts of gynaecoloog welke anticonceptiemethoden voor jou geschikt zijn.
Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt
• Als je in het eerste jaar na je operatie toch zwanger wordt, moet je dit zo snel mogelijk melden bij je gynaecoloog, zodat je voeding kan worden aangepast. Als je niet zeker bent van het type van operatie, vraag aan de chirurg die je operatie uitgevoerd heeft of hij een brief voor je gynaecoloog wil schrijven waarin staat wanneer je geopereerd bent, welk type ingreep je hebt gehad, of je medicatie neemt en de resultaten van je laatste bloedafname. Jouw gynaecoloog zal jou een gerichte opvolging met aangepast bloedanalyses kunnen voorstellen.
• Net zoals elke vrouw die zwanger wil worden, neem je best een supplement foliumzuur. Je kan dit zonder voorschrift halen bij de apotheek. Zodra je stopt met anticonceptie, word je geadviseerd foliumzuur in te nemen.
• Na obesitaschirurgie wordt het nemen van een voedingssupplement aangeraden. Je kunt nu best overschakelen naar een voedingssupplement speciaal voor zwangere vrouwen. Je arts of apotheker kan je hierover informeren. Ondervind je klachten hiervan zoals misselijkheid, duizeligheid, of een te grote pil, vermeld dit aan je arts zodat er gezocht kan worden naar een alternatief.
• Net zoals bij een normale zwangerschap zijn gezonde eet-en drinkgewoonten zeer belangrijk. Als je zwanger bent, moet je meer eten. Je neemt dan best contact op met een diëtist om te kijken of je voeding compleet is.
• Hou je gewichtstoename in het oog. Een te hoge gewichtstoename is zeker niet gewenst, maar drastisch afvallen is ook niet aangewezen tijdens een zwangerschap.
• In het geval van een maagband kan deze tijdelijk wijder gemaakt worden. Na de zwangerschap wordt de band weer strakker gemaakt en kan je weer afvallen.
• Uit studies blijkt dat een zwangerschap na een maagverkleining gepaard gaat met minder complicaties voor de moeder (zoals zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie) dan een zwangerschap bij obese vrouwen. Wel zou de kans op een vroeggeboorte en op een laag geboortegewicht mogelijk iets hoger liggen bij vrouwen die een maagverkleining ondergingen, dan bij vergelijkbare leeftijdsgenoten die geen operatie ondergingen. Vooral bij vrouwen die binnen de 18 maanden na hun maagverkleining zwanger worden, zou de kans op een vroeggeboorte iets hoger liggen.
Na de bevalling
• Borstvoeding is voor je baby en jezelf een goede keuze. Informeer de kinderarts wel over de operatie die je hebt gehad.
• Blijf gezond en gevarieerd eten en probeer voldoende lichaamsbeweging te nemen.
• Blijf je voedingssupplementen innemen.
Lees ook: Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?