Geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk beter 's avonds innemen
nieuws
Wie zijn pil(len) tegen hoge bloeddruk 's avonds inneemt, loopt aanzienlijk minder risico om te overlijden aan een infarct, beroerte of hartfalen, en heeft ook veel minder kans om diabetes type 2 te krijgen. Dat blijkt uit enkele studies in Spanje.
Een eerste studie die reeds in 2011 verscheen in het Journal of the American Society of Nephrology volgde 661 mensen met chronische nieraantasting en een verhoogde bloeddruk. De helft nam de bloeddrukverlagende geneesmiddelen tegen bedtijd. De andere 's ochtends na het ontwaken. Na 5 jaar opvolging bleek de bloeddruk beter onder controle in de groep die de geneesmiddelen voor bedtijd innam. Ze kloegen ook minder over bijwerkingen (zoals draaierigheid of futloosheid) en namen trouwer hun pillen in. In deze groep telde men ook 70% minder hartaanvallen, beroertes, gevallen van hartfalen en sterfgevallen door hart- en vaataandoeningen.
Volgens twee recente studies in het vakblad Diabetologia vermindert de inname van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk 's avonds in plaats van 's morgens ook de kans op diabetes type 2. In de studies werden ruim 2.000 mensen met verhoogde bloeddruk maar zonder diabetes gedurende 6 jaar opgevolgd. De helft nam zijn pillen 's ochtends in, de andere helft 's avonds voor het slapengaan.
In de groep die de pillen voor het slapengaan nam daalde nachtelijke bloeddruk veel sterker dan in de groep die de pillen 's ochtends nam. Na zes jaar hadden 171 patiënten diabetes type 2 gekregen. In de groep die zijn pillen 's ochtends nam, lag de kans op diabetes ruim dubbel zo hoog als in de groep die de pillen 's avonds nam. Dit effect werd gezien bij alle types geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, maar was het grootst bij de angiotensine receptor blokkers (61%), ACE- inhibitoren (69%) en betablokkers (65%).
De onderzoekers besluiten dat patiënten met hoge bloeddruk en zonder diabetes hun geneesmiddelen beter voor het slapengaan nemen dan 's ochtends.
Indien u pillen tegen hoge bloeddruk moet nemen, en u na lezing van dit artikel uw innameschema wilt wijzigen, bespreekt u dit het best eerst met uw arts.
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2011/10/06/ASN.2011040361.abstract
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-015-3748-8
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-015-3749-7