Reumatoïde artritis: snel behandelen
nieuws
Een nieuw behandelschema met klassieke medicijnen geeft uitmuntende resultaten bij reumatoïde artritis, op voorwaarde dat de behandeling in een vroeg stadium wordt opgestart, zo toont een studie van Leuvense reumatologen aan.
Het is aangetoond dat het belangrijk is de ziekte van in het begin een stevige tik te geven, om de artritis bij wijze van spreken lam te leggen. Onder leiding van prof. dr. Patrick Verschueren deden reumatologen uit alle Vlaamse provincies onderzoek naar de best mogelijke behandeling van de ziekte met reumageneesmiddelen die al lang beschikbaar zijn.
Cobra-Slim
Cobra-Slim is de naam voor een behandelmethode waarbij metotrexaat wordt gecombineerd met een afbouwdosis cortisone. Zeven op de tien patiënten krijgt de ziekte daarmee onder controle. Cruciaal is om er snel bij te zijn: in Vlaanderen wachten patiënten vaak te lang om naar de dokter te gaan. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer kans dat de ziekte onder controle blijft.
Daarbij werd gewerkt volgens het stepdown-principe: beginnen met een hoge dosis, afbouwen naar lagere dosissen over zes weken en volledig stoppen na zes maanden. De cortisone is daarbij cruciaal om de periode te overbruggen tot wanneer de antireumatica beginnen te werken. Interessant is dat de variant Cobra-Slim, met metotrexaat en de laagste dosis cortisone, even efficiënt is en voor de helft minder neveneffecten bij patiënten zorgde dan de twee andere behandelschema’s met hogere dosissen cortisone en combinaties van antireumaproducten. Patiënten waren in 70 procent van de gevallen klachtenvrij.
Tegenwoordig zijn de zogenaamde biologicals, meer gesofisticeerde biotechnologische geneesmiddelen, een trend in de bestrijding van reumatoïde artritis (RA). Die producten boeken uitstekende resultaten, maar zijn erg duur en worden daarom alleen terugbetaald als klassieke antireumatica niet werken. Eerder onderzoek toonde aan dat bij vroege RA een intensieve behandelmethode gebaseerd op een combinatie van bestaande antireumatica en cortisone even efficiënt is als een behandeling met biologicals.
Terwijl een klassiek reumageneesmiddel weinig kost, lopen de biotechproducten al snel op tot 15.000 euro per jaar per patiënt. De nieuwe producten werken uitstekend bij patiënten bij wie de klassieke reumaproducten onvoldoende of niet meer werken. Maar het is niet nodig om ze onmiddellijk voor te schrijven bij patiënten die perfect geholpen kunnen worden met bestaande geneesmiddelen.