3 op 5 verpleegkundigen doet aan zelfmedicatie

123-verpl-zorg-senior-rusthuis-06-18.jpg

nieuws

Meer dan 60 procent van de verpleegkundigen neemt op eigen initiatief medicatie, zonder hierbij een dokter te raadplegen. Producten zonder voorschrift of overschotjes van een vorige behandeling gaan vlot binnen. Volgens onderzoekers van de Universiteit Antwerpen nemen verpleegkundigen de pillen in meer dan een kwart van de gevallen om hun job te kunnen blijven uitoefenen.

De vakgroep Verpleeg- en Vroedkunde van de Universiteit Antwerpen werkt aan een grootschalig onderzoek naar zelfmedicatie in Vlaanderen en Nederland. 3244 beroepsactieve personen, onder wie 694 verpleegkundigen, werden ondervraagd. Analyse van gegevens van de verpleegkundigen bevestigt de alarmerende cijfers: 61% nam de laatste maand geneesmiddelen op eigen initiatief. Binnen de volledige groep ligt dat cijfer op 54%. Het gaat hierbij om medicatie zonder voorschrift of overschotjes van een vorige behandeling, zonder een dokter te raadplegen.

27 procent van de verpleegkundigen gaf aan dat de reden van het medicatiegebruik rechtstreeks te maken heeft met hun job. De link met de job was significant verschillend met andere beroepsgroepen. Alleen bouwvakkers scoorden met 46 procent nog hoger.
De voornaamste gezondheidsklachten die verpleegkundigen aanzetten tot het nemen van medicatie zijn pijn en koorts, bot- en gewrichtsklachten en maagdarmproblemen. Een volledig onderzoeksrapport wordt in de zomer van 2018 verwacht.

Laatst bijgewerkt: juni 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram