Watercontrastechoscopie (SIS )
dossier Met watercontrastechoscopie (SIS of saline infusion sonohysterography) is het mogelijk afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar te maken. Een SIS kan worden uitgevoerd bij abnormaal bloedverlies, bij vruchtbaarheidsproblemen en of bij onderzoek naar de oorzaak van herhaalde miskramen.
Wat is een watercontrastechoscopie
Hoe gebeurt het onderzoek
Bij een waterecho ligt u op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de arts eerst een vaginale echo en brengt hij of zij daarna een speculum (spreider) in de vagina. Na ontsmetting van de baarmoedermond wordt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens maakt men opnieuw een vaginale echo. Terwijl via de katheter steriel water in de baarmoeder gespoten wordt, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult. U kunt zelf meekijken.
Wat voelt u bij het onderzoek?
Redenen voor het onderzoek
De belangrijkste reden voor een waterecho is een onduidelijk beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo. Voorbeelden zijn:
• afwijkingen in de baarmoederholte, zoals myomen (vleesbomen) of poliepen; deze veroorzaken soms afwijkend bloedverlies (hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies) of problemen bij het zwanger worden;
• bloedverlies na de overgang;
• vormafwijkingen van de baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen.
Problemen bij het onderzoek
• Het lukt niet de katheter in te brengen
Soms is het moeilijk de katheter in de baarmoeder te brengen, omdat de baarmoedermond erg nauw is. Dit komt een enkele keer voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gehad en bij vrouwen die een ingreep of operatie van de baarmoedermond hebben ondergaan, zoals een bevriezing, laserbehandeling of (lis)conisatie. De arts kan dan proberen de baarmoedermond voorzichtig op te rekken, zo nodig met plaatselijke verdoving.
• De baarmoederholte is niet goed zichtbaar op de monitor
Bij een te wijde opening van de baarmoedermond loopt het water te snel uit de baarmoederholte weg, zodat deze zich onvoldoende vult. Er ontstaat geen goed beeld op de monitor.
Als het onderzoek niet mogelijk is of onvoldoende informatie oplevert, adviseert de gynaecoloog veelal een kijkoperatie in de baarmoeder.
Lees ook: Laparoscopie: kijkoperatie van de buikholte
Verwikkelingen
De kans op complicaties bij dit onderzoek is klein. Wel kan een ontsteking ontstaan als u besmet bent met een seksueel overdraagbare aandoening zoals een Chlamydia-infectie. Bent u bang na onveilig seksueel contact een dergelijke infectie te hebben opgelopen, dan is het verstandig dit te melden. De gynaecoloog neemt dan eerst een kweek af om zo'n infectie uit te sluiten.
Het onderzoek wordt niet gedaan als er een kans is dat u net bevrucht of zwanger bent. Daarom doet men het onderzoek het liefst binnen twee weken na het begin van de menstruatie. Gebruikt u de pil of bent u gesteriliseerd, dan kan het onderzoek op elk tijdstip plaatsvinden, hoewel sommige artsen het onderzoek liever niet tijdens de menstruatie doen.
Na een pas genezen eileiderontsteking is het verstandig enige maanden met het onderzoek te wachten.