Tips bij bewaren van afgekolfde moedermelk
nieuws
Afgekolfde moedermelk kan je perfect een tijd bewaren.
• Zorg ervoor dat je hygiënisch tewerk gaat wanneer je je moedermelk afkolft : was vooraf je handen met water en zeep en droog ze af met een schone handdoek.
• Indien je gebruik maakt van een afkolftoestel dien je dit na elke afkolfbeurt grondig na te spoelen en minstens 1 keer per week (indien je vaak afkolft voor een gezonde, voldragen baby) te steriliseren. Je kan je afkolftoestel in een afgesloten kom in de koelkast bewaren.
• Ga steeds stap voor stap te werk : laat vers afgekolfde moedermelk eerst afkoelen in de koelkast voor je die invriest.
• Kolf je verschillende keren per dag af en wil je de bekomen hoeveelheid samenvoegen, laat dan eerst de vers afgekolfde moedermelk in de koelkast afkoelen vóór je deze bij de reeds koude moedermelk giet.
Bewaartermijnen :
• Bij kamertemperatuur: 6 tot 10 uur (afgedekt)
• In de koelkast: tot 5 dagen (niet in de deur, wél achteraan in de koelkast)
• In de diepvriezer : indien het gaat het diepvriesvakje, geïntegreerd in de koelkast tot 2 weken. Is het vriesvak van je koelkast een apart gedeelte, dan kan je je moedermelk 3 tot 4 maanden bewaren. Beschik je over een vrieskist -18°C, bewaart je moedermelk tot 6 maanden.
Kleine hoeveelheden moedermelk bevriezen sneller en zijn makkelijker te ontdooien. Bovendien kan je de te ontdooien hoeveelheid moedermelk preciezer doseren, waardoor je weinig of geen 'restjes' hebt.
Je kiest het best een kunststoffen verpakking. De witte bloedcellen in de moedermelk gaan voor een deel verloren bij het bewaren van moedermelk in een glazen verpakking. De zakjes om ijsblokjes te maken kunnen perfect dienst leveren. Let wel dat je de zakjes rechtop in je vrieskast plaatst (bevestig ze bijvoorbeeld met een wasknijper), zo worden de zakjes optimaal gevuld. Je kan ook je moedermelk in een ijsbakje invriezen en nadien de bevroren blokjes in een diepvrieszak bewaren.
Net zoals bij het invriezen van moedermelk, moet je ook bij het opwarmen zeer geleidelijk tewerk gaan. Plaats de te ontdooien hoeveelheid moedermelk in een afgesloten beker of fles in de koelkast en laat zachtjes ontdooien. Ontdooide moedermelk kan nog ongeveer 9 uur in de koelkast bewaard worden vóór consumptie. Hierna kan je de melk opwarmen in een flessenwarmer met thermostaat of door de beker/fles onder de kraan te houden terwijl je de temperatuur van het water van koud naar warm (lichaamstemperatuur) laat oplopen.
De opgewarmde moedermelk goed tussen de handen rollen en controleer steeds de temperatuur voordat de baby de melk krijgt.