Wat zijn de voordelen van plantaardige melk?
nieuws
Plantaardige melk - de naam zegt het zelf – is een drank op basis van planten. Het kan een gezond en valabel alternatief zijn voor koemelk. Wat zijn de voordelen en wat zijn de contra-indicaties?
Plantaardige melk is eigenlijk een mengsel van water en plantaardige ingrediënten, dat er als ‘melk’ uitziet maar voor de rest niets met ‘melk’ te maken heeft. Er bestaan verschillende samenstellingen: plantaardige melk op basis van granen (haver, tarwe, rijst, soja...), van oliehoudende vruchten (amandel, kokos, noten, hazelnoten...), of op basis van zaden (hennep-, zonnebloem-, sesamzaad).
De voordelen
- Plantaardige melk bevat geen cholesterol en lactose. In dat perspectief is het een interessante optie voor mensen die een bepaald dieet volgen omdat ze een lactose- of caseïne-intolerantie hebben, of een te hoog cholesterolgehalte.
- Alle soorten plantaardige melk zijn rijk aan mineralen, vitaminen en onverzadigde vetzuren, wat een positieve impact heeft op het vetgehalte in het bloed en dientengevolge ook op het cardiovasculaire systeem.
- Sojamelk is het meest populair. Het heeft een neutrale smaak en is daardoor geschikt voor verschillende toepassingen. Het is bovendien even rijk aan proteïnes als koemelk. Van nature bevat het geen calcium maar het kan wel met calcium worden verrijkt.
- Amandelmelk werd reeds in de middeleeuwen gebruikt en heeft tegenwoordig ook veel succes. Het bevat vitamines (A, B en E), magnesium, ijzer, proteïnen en vezels. De amandelmelk die in de handel verkocht wordt, is helaas vaak hoofdzakelijk samengesteld uit water met additieven.
Voorzichtigheid bij baby’s
Het wordt afgeraden om zuigelingen enkel met plantaardige melk te voeden omdat het kan leiden tot tekorten bij het kind. De beslissing om koemelk te vervangen door een alternatief moet altijd met de kinderarts worden besproken. Ook voor oudere kinderen wordt aanbevolen om de verschillende soorten plantaardige melk af te wisselen zodat ze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.