Wat niemand je vertelt over de overgang

123_menopauze_vrouw_vapeurs.jpg

boeken-interviews

Ook al nader ik met rasse schreden de vijftig, ik weigerde tot nu toe om een boek open te slaan over de menopauze. Ik zag heel dat gedoe rond de overgang als de ver-van-mijn-bedshow. Bleek dat ik een beetje naïef was, want mijn show is waarschijnlijk al een tijdje on the road. Dat werd me duidelijk na het lezen van ‘F*ck de menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang’ van Liesbeth Gijsel. 

Het boek begint met een eye opener van jewelste: de gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint, is 45 jaar. Laat dat nu net de leeftijd van de auteur zijn, en die van mij drie jaar geleden. Naast getuigenissen over haar eigen ervaringen, doorspekt Liesbeth het boek met getuigenissen van zeven andere vrouwen, elk met hun eigen insteek. Want hoe universeel de overgang ook is, hij is voor niemand hetzelfde.  

Lees ook: Klachten van de menopauze: 'Niet enkel opvliegers en gewichtstoename'

Menopauze versus overgang

Om verwarring uit de weg te gaan, wordt in een van de eerste hoofdstukken haarfijn uitgelegd wat het verschil is tussen de verschillende termen die in omgang zijn. Zo leren we dat de menopauze een momentopname is, namelijk de dag waarop je het laatst gemenstrueerd hebt. Zo’n vijf of zes jaar voor de menopauze start de overgang. Dat is een periode waarin je cyclus begint te veranderen, maar je wel nog steeds (onregelmatig) menstrueert. Soms wordt voor die overgangsperiode ook de term menopauze gebruikt, maar dat is dus niet de juiste definitie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. De overgang blijft nog enkele jaren duren na de menopauze, en dus ook de overgangsklachten. De volledige overgang duurt zo’n vijf tot tien jaar. 

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten

Overgangsklachten

Die uitleg klinkt helder, maar het blijft voor vele vrouwen onduidelijk of en wanneer de overgang begonnen is. Twee op de tien vrouwen zullen er niets van merken, die hebben er weinig of geen last van. Zes op de tien zeggen overgangsklachten te ervaren en twee op tien ziet er erg van af.

Liesbeth gaat in haar boek zeer gedetailleerd in op een breed gamma aan overgangsklachten, want die beperken zich allesbehalve tot de gekende opvliegers en zweetaanvallen. Hetis belangrijk ze te kennen, want heel wat vrouwen kampen met vage klachten die niet meteen doen denken aan de overgang, zoals pijnlijke gewrichten, blaasontstekingen, prikkelbaarheid en spierpijn.  

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?

boek_menopauze_lannoo_2023.jpg

Een gewaarschuwd vrouw

De auteur windt er geen doekjes om: de overgang is geen pretje. Maar een gewaarschuwd vrouw is er twee waard. Heel wat vrouwen zullen zich nu of in de toekomst herkennen in de verhalen die Liesbeth brengt en terugdenken aan bepaalde passages uit het boek als ze even de weg kwijt zijn in menopauzeland.  

Ze beseffen hopelijk dat hun neerslachtigheid niets meer is dan het gevolg van een meedogenloos spel der hormonen, en dat hun huid van perkament het tastbare bewijs is van een verminderde oestrogeenproductie en de extra haren op hun kin het visitekaartje van het nu overheersende testosteron. Het is even hard balen als het klinkt, maar het is de natuur.


Lees ook: Menopauze en voeding: wat kan je eten om de symptomen te verlichten?

Hormoontherapie

Wie niet bij de pakken wil blijven zitten, krijgt nuttig advies aangeboden, en neen, dat beperkt zich niet tot tips over hoe gezichtsbeharing aan te pakken. Hoe houd je je mentaal recht doorheen de overgang? Hoe blijf je functioneren in een wereld die weinig of geen rekening houdt met dit fenomeen? 

Je kan geen boek schrijven over menopauze zonder het over hormoontherapie te hebben. Zoals Liesbeth zelf schrijft: "Hormonen hebben een kwalijke reputatie. Hormoontherapie roept dan ook veel vragen op." Blijkbaar zijn veel van die vragen terug te brengen naar een verouderd en ietwat foutief geïnterpreteerd onderzoek uit 2002, zo legt Liesbeth uit. Er vormt zich tegenwoordig een nieuwe consensus over hormoontherapie. “Het is heel duidelijk dat de therapie bij de meeste vrouwen goed helpt tegen opvliegers en nachtelijk zweten, en dat vaak al na enkele weken.” Lokale hormoontherapie zou helpen tegen vaginale droogte en incontinentie. Maar er zijn ook risico’s en voorwaarden verbonden aan hormoontherapie. Liesbeth probeert niemand te overtuigen of schrik aan te jagen, maar presenteert feiten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

En raar maar waar, het boek eindigt prachtig, met een positieve boodschap voor elke vrouw die voelt hoe haar lichaam veranderd is vanaf een bepaalde leeftijd. Lees het zelf maar.

Lees ook: Hormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze

F*ck de menopauze
Liesbeth Gijsel, Arevik d'Or
 € 22,99 | 214 blz. | Paperback
ISBN 9789401491112

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram