Wat niemand je vertelt over de overgang
boeken-interviews
Lees ook: Klachten van de menopauze: 'Niet enkel opvliegers en gewichtstoename'
Menopauze versus overgang
Om verwarring uit de weg te gaan, wordt in een van de eerste hoofdstukken haarfijn uitgelegd wat het verschil is tussen de verschillende termen die in omgang zijn. Zo leren we dat de menopauze een momentopname is, namelijk de dag waarop je het laatst gemenstrueerd hebt. Zo’n vijf of zes jaar voor de menopauze start de overgang. Dat is een periode waarin je cyclus begint te veranderen, maar je wel nog steeds (onregelmatig) menstrueert. Soms wordt voor die overgangsperiode ook de term menopauze gebruikt, maar dat is dus niet de juiste definitie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. De overgang blijft nog enkele jaren duren na de menopauze, en dus ook de overgangsklachten. De volledige overgang duurt zo’n vijf tot tien jaar.
Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten
Overgangsklachten
Die uitleg klinkt helder, maar het blijft voor vele vrouwen onduidelijk of en wanneer de overgang begonnen is. Twee op de tien vrouwen zullen er niets van merken, die hebben er weinig of geen last van. Zes op de tien zeggen overgangsklachten te ervaren en twee op tien ziet er erg van af.
Liesbeth gaat in haar boek zeer gedetailleerd in op een breed gamma aan overgangsklachten, want die beperken zich allesbehalve tot de gekende opvliegers en zweetaanvallen. Hetis belangrijk ze te kennen, want heel wat vrouwen kampen met vage klachten die niet meteen doen denken aan de overgang, zoals pijnlijke gewrichten, blaasontstekingen, prikkelbaarheid en spierpijn.
Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?
Een gewaarschuwd vrouw
De auteur windt er geen doekjes om: de overgang is geen pretje. Maar een gewaarschuwd vrouw is er twee waard. Heel wat vrouwen zullen zich nu of in de toekomst herkennen in de verhalen die Liesbeth brengt en terugdenken aan bepaalde passages uit het boek als ze even de weg kwijt zijn in menopauzeland.
Ze beseffen hopelijk dat hun neerslachtigheid niets meer is dan het gevolg van een meedogenloos spel der hormonen, en dat hun huid van perkament het tastbare bewijs is van een verminderde oestrogeenproductie en de extra haren op hun kin het visitekaartje van het nu overheersende testosteron. Het is even hard balen als het klinkt, maar het is de natuur.
Lees ook: Menopauze en voeding: wat kan je eten om de symptomen te verlichten?
Hormoontherapie
Lees ook: Hormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze