Kan je aan de intonatie merken of iemand liegt?

123m-koppel-praten-23-5.jpg

nieuws Instinctief voelen we vaak of iemand al dan niet de waarheid spreekt, maar waarop baseren onze hersenen zich dan? Franse onderzoekers hebben computersoftware ingeschakeld om dat te ontdekken en kwamen tot enkele verrassende conclusies.

Intonatie
De wetenschappers gebruikten vocale signaalverwerkingstechnieken om een willekeurige uitspraak van woorden te creëren (stijgende toonhoogte, dalende toonhoogte, enz.), en vroegen vervolgens aan verschillende groepen vrijwilligers of de woorden oprecht overkwamen. Besluit? Wie eerlijk en betrouwbaar wil lijken, kan best snel spreken, de nadruk leggen op het midden van het woord en de toonhoogte laten dalen aan het einde.

Lees ook: Hoe mannen en vrouwen seksuele interesse anders interpreteren

Een voorbeeld. Als iemand vraagt naar de hoofdstad van België, zal een zelfverzekerd persoon ‘Brussel!’ zeggen, met een sterke intensiteit in het midden van het woord, een snelle dictie en een dalende toonhoogte. Iemand die niet zeker is, of liegt, zal eerder in stijgende toonhoogte spreken, met weinig intensiteit in de stem en een langzamere uitspraak. Dit is natuurlijk een heel simplistisch voorbeeld, maar daar komt het wel op neer.

De tests werden aanvankelijk uitgevoerd in het Frans, maar de resultaten werden bevestigd in andere talen, zoals het Spaans en het Engels. 
Mentale inspanning
De hoofdonderzoeker legt uit dat we (onbewust) horen of iemand al dan niet moet nadenken over z’n woord of antwoord. Idem wat liegen betreft. Liegen vergt een mentale inspanning, omdat er twee 'realiteiten' naast elkaar bestaan in de hersenen. Bij spontane conversaties in het dagelijks leven kan het dus interessant zijn om waakzaam te zijn voor de intonatie. Heeft iemand daarentegen tijd gehad om het verhaal voor te bereiden? Dan is het iets moeilijker om een leugen te detecteren. In zo’n geval zijn het kleine inconsistenties die de leugenaar de das kunnen omdoen. 
 

Lees ook: Androgyne hersenen goed voor mentale gezondheid?

Bronnen:
neurosciencenews.com
www.nature.com
www.sciencesetavenir.fr

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram