Studie toont mentale impact van lockdown

123-man-psych-depr-eenzaam-raam-02-16.jpg

nieuws Het mag niet verbazen, maar is nu ook bewezen door Britse onderzoekers: de covid-19-crisis met de lockdown heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van mensen, zeker op kwetsbare groepen. Mensen hadden daardoor bijvoorbeeld een stuk meer last van gezondheidsangst, waarbij je je zodanig zorgen maakt over je gezondheid dat het de normale manier van leven in de weg gaat staan. Ook in België zijn er al tekenen van de mentale impact waargenomen.

Psychologen van de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk hebben wetenschappelijk onderzocht wat in vele media al werd gesuggereerd, dat de pandemie voor meer angsten zorgde bij de bevolking. Voor de studie ondervroegen de wetenschappers ongeveer 840 mensen via sociale media en andere online kanalen. De deelnemers beantwoordden vragen gedurende een periode van 10 dagen in april, toen in het Verenigd Koninkrijk een nationale lockdown was afgekondigd.

Impact op risicogroepen
De resultaten van de enquête suggereren dat ongeveer een kwart van de deelnemers gedurende de lockdown aanzienlijk meer kampte met angsten en depressieve gevoelens. Ongeveer 15% van de personen had zoveel last van gezondheidsangst dat het hun gebruikelijke dagelijkse activiteiten danig verstoorde, ondanks geruststellingen van medische professionals. 

De wetenschappers focusten ook deels op de impact op risicogroepen, zoals mensen met onderliggende aandoeningen, mensen ouder dan 70 jaar, personen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen. De gezondheidsangst van degenen die behoorden tot deze kwetsbare groepen was gemiddeld dubbel zo groot als die van de anderen. Deze mensen hadden ook meer last van depressieve gevoelens en angsten in het algemeen. 
Geschikte steun
De auteurs stellen dat het nodig is om in te zetten op psychologische strategieën die mensen helpen om hun stress het hoofd te bieden en zo hun geestelijke gezondheid een positieve boost te geven. Ze vragen beleidsmakers ook om te verzekeren dat kwetsbare groepen geschikte mentale gezondheidssteun krijgen, aangezien zij sterker lijden onder spanning en hoogstwaarschijnlijk ook het meeste tijd in isolatie doorbrachten. 
Belgische cijfers en tips
In mei bleek uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent en levensverzekeraar NN al dat de coronacrisis in ons land tot een toename van angstgevoelens had geleid. Terwijl 40% van de bevolking voor de pandemie last had van angstgevoelens, was dat cijfer door de crisis gestegen naar 46%. Die stijging van 6% gaat over ongeveer een half miljoen volwassen. Ook was er een toename van neerslachtigheid, depressies en financiële stress. 

In Vlaanderen zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de campagne ‘Check Jezelf’ op, met een website waar mensen tips kunnen vinden om te werken aan hun mentale gezondheid. Zo is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf, niet bij de pakken te blijven zitten, sociaal verbonden te blijven, positief te blijven denken, je in te zetten voor anderen en rust in te bouwen voor je geest. Ook onder meer de Universiteit van Gent ondernam actie, door op haar website informatie te bieden om de mentale veerkracht van verschillende doelgroepen te versterken in tijden van crisis.

Bronnen: 
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.sciencedaily.com
https://www.bath.ac.uk
https://www.zorgenvoormorgen.be
https://www.ugent.be

Lees ook: Waarom we tijdens de quarantaine last krijgen van huidhonger

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram