Hoelang duurt gehoorverlies of tinnitus na een concert?

dossier

Luide muziek op festivals, concerten en feestjes kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen of tinnitus. Je kunt ook last krijgen van een verstopt oor. Hoelang duurt het tijdelijke gehoorverlies  na een concert? Kan het blijvend zijn? 

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus (oorsuizen) en hoe kan je het behandelen?

Kan luide muziek tijdens een concert zorgen voor blijvende gehoorschade?

Getty_tinnitus_oorsuizen_2023.jpg

© Getty Images

Hoe harder het geluid, hoe korter het duurt voordat gehoorverlies optreedt. 

Geluiden van 85 decibel (dB) of meer kunnen je gehoor beschadigen als je er langdurig en herhaaldelijk aan wordt blootgesteld. Gehoorverlies wordt dan progressief en minder merkbaar. Bijvoorbeeld als je vaak te hard naar muziek luistert via een koptelefoon of oortelefoon.
Aan de andere kant kan één hard geluid van 120 decibel (dB) of meer onmiddellijk gehoorverlies veroorzaken. Dit is vaak tijdelijk en omkeerbaar (hoewel er op de lange termijn restschade kan blijven). 

Op festivals ligt het volume op buitenpodia meestal tussen 90 en 100 decibel. In een concertzaal tussen 95 en 103 decibel. In België mag het maximale geluidsniveau van muziek niet hoger zijn dan 90 dB. In Brussel is dit beperkt tot 85 decibel (dB). In de praktijk is dit echter niet altijd het geval...

Lees ook: Ototoxiciteit: tinnitus en gehoorschade door medicatie

Wat zijn de symptomen van gehoorschade na een concert?

De symptomen van geluidstrauma na een concert kunnen variëren afhankelijk van de intensiteit van het lawaai en de duur van de blootstelling. Om genetische redenen zijn sommige mensen gevoeliger voor lawaai dan anderen. De volgende symptomen kunnen daarom meer of minder intens zijn:


  • een gevoel van volheid of verstopte oren
  • gehoorverlies, gedempte geluiden
  • tinnitus: zoemende, rinkelende en fluitende geluiden
  • hyperacusis: verhoogde gevoeligheid voor normale geluiden

Lees ook: Hoe weet je dat je gehoorschade hebt?

Hoe lang duurt gehoorverlies of tinnitus na een concert?

De duur van gehoorverlies of tinnitus na een concert is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de intensiteit van het lawaai, de duur van de blootstelling en de individuele gehoorgevoeligheid.

Gehoorverlies, zoals oorsuizen en tinnitus, kan enkele uren tot enkele dagen duren (over het algemeen binnen 16 tot 48 uur na blootstelling). In de meeste gevallen wordt het gehoor weer normaal na een periode van rust en afwezigheid van intens lawaai.

Lees ook: Welke oordoppen gebruik je het best?

Kan gehoorverlies na een concert blijvend zijn?

Na een geluidstrauma zoals een concert, verdwijnen gehoorverlies en tinnitus over het algemeen binnen een dag, als er geen verdere blootstelling aan lawaai is. Recent onderzoek suggereert wel dat er sprake kan zijn van discrete restschade, wat jaren later leeftijdsgerelateerd gehoorverlies kan versnellen.  

Extreem luide geluidsexplosies kunnen het trommelvlies scheuren of de botten van het middenoor beschadigen. Dit soort letsel kan leiden tot onmiddellijk en blijvend gehoorverlies.

Als je in de zomer naar een festival of concert gaat, kan herhaalde blootstelling aan hoge geluidsniveaus ook leiden tot permanente gehoorschade of chronisch oorsuizen.

Lees ook: Hoe verwijder je een oorprop?

Wat doen bij gehoorschade na festival?

Getty_luide_muziek_tinnitus_2024.jpg

© Getty Images

Als je gehoorverlies of tinnitus hebt, laat je oren dan rusten tot je gehoor weer terugkomt. Vermijd lawaaiige omgevingen gedurende een paar dagen na een concert. Stilte kan helpen om sneller te herstellen.


Als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, is een medisch consult aan te raden om de staat van je gehoor te beoordelen en het juiste advies in te winnen.

In sommige gevallen kan je arts corticosteroïden voorschrijven om je symptomen te verlichten. Deze medicijnen kunnen ontstekingen bij geluidstrauma verminderen.

Lees ook: Wat moet je doen bij gehoorschade?

Gehoorschade voorkomen met gehoorbescherming

Een goede vuistregel is om geluiden te vermijden die te hard zijn, te dicht bij elkaar staan of te lang duren. Het gebruik van oordopjes of andere gehoorbescherming (koptelefoon) tijdens een concert kan het risico en de duur van de symptomen verminderen. Nog enkele andere tips:

  • Ga niet dicht bij de luidsprekers (baffles) zitten. Als je plaatsen moet reserveren, kies dan plaatsen uit de buurt van de baffles.
  • Neem tijdens een festival regelmatig pauzes in een rustigere omgeving om je oren te laten herstellen.
  • Met sommige toepassingen kun je de decibels in je omgeving meten. 

Lees ook: Krijg je tinnitus door hard op je tanden te bijten?

 Bronnen:
https://www.msdmanuals.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.nidcd.nih.gov
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram